(P) 3 pericole la care se expun adolescenții de azi, fără să conștientizeze

(P) 3 pericole la care se expun adolescenții de azi, fără să conștientizeze

   sursa: cottonbro studio/Pexels.com

Anii adolescenței diferă de la generație la generație, însă această perioadă are mai multe lucruri în comun, printre care nevoia de libertate și episoadele de rebeliune. Fiind vorba despre o zonă de trecere între copilărie și viața de adult, adolescența vine la pachet cu o etapă tulburătoare de înțelegere a sinelui, construirea unei identități și posibile crize de personalitate. Astfel, mulți tineri se expun la pericole care le pot afecta grav viața, fără să-și dea seama cât de dăunătoare pot fi anumite activități. În articolul de astăzi, vom discuta despre trei dintre aceste activități.

Iată 3 lucruri nocive pentru adolescenții de astăzi:

1. Dependența de rețelele de socializare

Într-o eră în care comunicarea online a devenit norma, mulți adolescenți devin prizonieri ai propriilor dispozitive. Rețelele sociale, concepute pentru a apropia oamenii, ajung să-i separe și să le afecteze negativ sănătatea mintală. Printre cele mai comune efecte negative se numără comparațiile nesănătoase cu alții, oboseala inexplicabilă, anxietatea socială și pierderea conexiunii cu lumea reală. Dependența de social media poate afecta grav viața tinerilor, care, odată ce părăsesc lumea digitală, întâmpină dificultăți în comunicarea zilnică, menținerea atenției și rezolvarea problemelor în viața reală.

2. Fumatul țigărilor electronice

În timp ce mulți adolescenți sunt conștienți de riscurile asociate cu fumatul tradițional, puțini realizează pericolele ascunse ale țigărilor electronice. Aceste dispozitive sunt folosite din ce în ce mai frecvent de către tineri. Având diferite arome cu gust plăcut, cum ar fi cele de pe merlin.ro, și putând fi utilizate și în interior, ele devin extrem de atractive, în special pentru tinerele generații. Cu toate că țigările electronice sunt adesea promovate ca o alternativă mai sigură la țigările clasice, și ele pot conține substanțe chimice nocive și pot da dependență.

3. Consumul de băuturi alcoolice înainte de 18 ani

Alcoolul este un alt pericol subestimat pentru adolescenți. În țara noastră și nu numai, tinerii sunt expuși la consumul de alcool încă de la vârste fragede, în grupurile de prieteni sau chiar în familie. Din cauza presiunii sociale din partea celor mari în timpul petrecerilor sau evenimentelor sociale, aceștia ajung să consume băuturi alcoolice în cantități mari, iar acest lucru le afectează dezvoltarea creierului. Memoria, abilitățile și funcțiile cognitive sunt doar câteva dintre elementele afectate grav de consumul de alcool înainte de vârsta majoratului. Astfel, este important ca orice adolescent să evite consumul acestor băuturi până la 18 ani pentru a-și proteja sănătatea pe termen lung.

În concluzie, adolescenții din ziua de azi sunt expuși la numeroase riscuri care le pot afecta viața de adult. Pentru a avea un viitor strălucit și un corp sănătos, este important ca tinerii să facă tot posibilul să stea departe de pericolele menționate mai sus.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...

Accident grav într-o comună din Botoșani, patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 09:08

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă dimineață, în localitatea Blândești. &...