O parte din dorințele, trecute și actuale, pentru industria Horeca începe, sau mai bine zis ia formă. De la an la an mai bine conturat. Mai bine organizat și mai documentat. Trăim măsurat dar tindem spre calitatea absolută.
Noi provocări, noi tendințe. Cunoștințe noi? Am evaluat? Evoluăm? Am evoluat ? Evoluăm? Vrem să evoluăm? Consumăm conștient? Ne oprim? Ne retragem? Încurajăm? Deranjăm?
Răspunsurile le afli și participând la concursul gândit și pus în practică în urmă cu câțiva ani, cu Daniel Vranescu, concurs care crește de la an la an.
Exuberanța, experiența, pasiunea și dragostea pentru tot ce e bun și valoros, au stat și vor stă la baza promovării unor astfel de concursuri sau mai bine zis provocări. Evenimentul se poate numi:
MAREA PROVOCARE DE LA Bucureşti din 2025.
Cu emoții pentru unii, cu treaba pentru alții, cu bucurie pentru toţi. Cu provocări dar și cu confirmări pentru cei interesați. Un eveniment care marchează lumea vinului.
Acest concurs este o experienţă, o provocare și o recunoaștere a cunoștințelor participanților. E un mare plus indiferent de punctajul obținut de participanți. Însăși înscrierea și simpla participare e un mare câștig pentru toată lumea.
Cine vor fi câștigătorii? Cine sunt câștigătorii?
Toţi participanţii și toţi urmăritorii acestui concurs. Toţi, absolut toţi sunt veritabili câștigători. Cei care stau acasă trebuie să realizeze că au pierdut șansa de a afla unde se află. Frica de nou, frica de a-și testa cunoștințele, nu poate duce la progres.
În primul rând se dorește ca toţi cei implicați în domeniul horeca, participând la acest concurs, să-și verifice cunoștințele, să și le îmbunătățească și să le ordoneze- cizeleze, să deguste și implicit să memoreze gusturi și arome noi, să învețe din experiențele colegilor și nu în ultimul rând să transfere bagajul de cunostințe acumulat către colegii de breaslă și către consumatorul final.
Va începe concursul, concurs în care se vor adună cel mai mare număr de Sommelieri și oameni din industria Horeca laolaltă. Acest concurs a început să schimbe ceva. În bine.
A început să aducă lucruri noi, să diferențieze participanţii de neparticipanți, să introducă reguli și să promoveze calitatea.
Turneu pe echipe și individual
Echipele se “bat” pentru a recunoaște în orb vinuri cu tipicitate pe soi. Concursul durează 1 zi.
Vinurile sunt de proveniență din toate zonele țării, dar vor fi introduse și vinuri Internaționale, în care un soi ( soiuri moldovenești și internaționale) va avea minim 80%, vinuri în care nu există barique în excedent pentru a nu influență autenticitatea inclusiv recunoașterea soiului.
Sticlele de vin vor fi deschise într-o sală separată de sala de concurs de către juriul organizator. Conținutul fiecărei sticle va fi vărsat în decanter, pentru a garanta omogenitatea vinului, fiecare decanter va fi dat către somelierul de serviciu, fapt care garantează că vinul să nu fie recunoscut după formă sticlei.
Concursul va avea loc la Hotel Restaurant DIESEL - Floreasca , BUCUREȘTI, pe dată de 20 Martie 2025.
Organizatori PRINCIPALI:
-Președinte de concurs- Daniel VRANESCU - 0040 741188364, danvranescu@gmail.com, fondator
-Director de concurs- Daniel HAIDARLI - 0040 722663021 , daniel.haidarli@artech-textiles.ro, partener istoric și vizionar dedicat
-Sergiu NEDELEA: Partener și somelier cu experiență, Fondator și formator Wine Taste School, aduce expertiză și pasiune la ediția din acest an.
Comitetul organizator: Format din Maria Nedelea, Cătălin Băluță, Teo Runceanu, Iulian Grigorescu, Ernestina Arkosi, John Vrănescu și Daniel Damian, se asigură că fiecare detaliu este perfect orchestrat pentru a oferi o experiență memorabilă.
În cadrul competiției, participanții vor analiză 12 vinuri – 5 vinuri albe, 5 vinuri roșii, 1 vin spumant și 1 roșé – provenite atât din România, cât și din alte regiuni viticole renumite la nivel internațional. Fiecare vin va trebui identificat într-un timp de 5 minute, iar răspunsurile vor fi înregistrate electronic.
Premii atractive
Pentru ediția din 2025, organizatorii au pregătit premii considerabile:
Concurs pe echipe:
-Locul 1: Vinuri în valoare de 2.025 euro + 1.000 euro cash
-Locul 2: Vinuri în valoare de 2.025 RON
-Locul 3: Vinuri în valoare de 2.000 RON
Concurs individual:
-Locul 1: Vinuri în valoare de 2.025 RON + 1.000 euro cash
-Locul 2: Vinuri în valoare de 2.025 RON
-Locul 3: Vinuri în valoare de 2.000 RON
În plus, participanții vor avea ocazia să câștige premii speciale și surprize oferite de sponsori în cadrul unei tombole organizate de partenerii evenimentului.
Juriu de elită
Evaluarea concurenților va fi realizată de un juriu format din specialiști renumiți ai industriei vinului, avându-l că președinte pe Sergiu Nedelea. Din juriu fac parte:
-Nicolae David (Domeniul Bogdan)
-Mihai Druță (Președintele Somelierilor din Republica Moldova)
-Robert Axinte (Director Cramă Hermeziu)
-Bogdan Dumitrescu (Ambasador Vinarte)
-George Maluțan (Șef Oenolog Casă de Vinuri Cotnari)
-Diana Pavelescu (Secretar General ADAR)
-Marina Samoilă (Co-fondator Despre Vin)
-Cezar Ioan (Fondator Vinul.ro & revista Connaisseur)
-Valentin Ceafalău (Campion Mondial/ Brand Ambasador Cramă Rasova)
Înscrieri și participare
La concurs se pot înscrie somelieri – membri activi sau independenți – posesori ai unor diplome recunoscute (OSR, ASR, Wine Taste School, WSET, UE etc.), persoane cu studii de vinificație sau oenologie, dar și pasionați ai vinului. Nu există un număr limitat de participanți, iar echipele trebuie să fie formate din minimum 3 și maximum 5 membri, cu un căpitan ales.
Pentru informații suplimentare, interviuri sau colaborări, contactați Artech Textiles și Artech Wine. 0722663021, daniel.haidarli@gmail.com.
Această competiție unică aduce în prim-plan aroma, savoarea și misterul vinurilor. De la cunoscători la curioși, toți sunt bineveniți să se alăture acestei sărbători a gustului și pasiunii pentru vin.
Rămâneți aproape pentru detalii despre înscriere și surprizele pregătite!