VIDEO: Pericolul ecologic din Stăuceni, în atenția CJSU. „Cauza principală este exploatarea necorespunzătoare a depozitului”

Problemele de risc ecologic major ale depozitului de deșeuri din Stăuceni intră în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a afirmat, marți, prefectul județului, Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, este necesară o intervenție de îndată pentru consolidarea versantului artificial al centrului de colectare, afectat de alunecări de teren și infiltrații de levigat. Specialiștii atrag atenția că modificarea stării fizice a digului antrenează contaminarea apelor din apropiere, dar și deplasarea întregului amplasament.

„Problema este în zona de depozitare a levigatului, existând o alunecare de teren vizibilă cu ochiul liber, Părerea specialiștilor este că din stația de depozitare, levigatul de infiltrează și pune în pericol acel dig. Dig care a avut o garanție în momentul în care a fost ridicat de constructor, garanție care probabil nu mai este acoperită în condițiile în care cauza este infiltrarea de levigat. Riscul este, în momentul în care nu se intervine cu o stabilizare a acelui versant, ca acel bazin de levigat ori să se încline, ori să se deplaseze, iar levigatul să ajungă în pânza freatică și în apele din apropiere”, a declarat Nechifor, într-o conferință de presă.

Oficialul a reiterat o serie de disfuncționalități mai vechi, care au fost dezbătute în cadrul unei ședințe a Grupului tehnico-științific constituit la nivel județean.

„Din punctul meu de vedere, prima și cea mai importantă etapă în decongestionarea situației este eliminarea levigatului din depozit. În 2019 existau deja 4.000 de metri cubi, după doi ani de zile cred că avem peste 10.000 de metri cubi de levigat, o cantitate precisă nici nu poate fi estimată. Din ce știu eu, stația de osmoză funcționează, numai că are un randament de doar 38%. Niciun constructor nu va dori să intervină pe digul respectiv, în condițiile în care sursa nu este eliminată. Azi voi primi răspunsul de la Inspectoratul în Construcții, ei nu au nicio problemă pentru eliberarea autorizației în regim de urgență, având în vedere că este o situație de urgență”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

O evaluare a factorilor de risc implicați în exploatarea depozitului din Stăuceni a fost transmisă autorităților încă din luna martie, spune prefectul. Totuși, fondurile necesare intervenției au fost alocate de Consiliul Județean în urmă cu o lună, raportul de specialitate identificând criza în etapa „pre-dezastru”.

Acea expertiză a fost comunicată și către Unitatea de implementare și monitorizare, din luna martie. Vizavi de decongestionarea stației de depozitare a levigatului, am înțeles că există niște soluții suplimentare. Până la sfârșitul anului mai avem 45 de zile, urmează anotimpul rece, există riscul ca acel levigat să înghețe. O stare de urgență ar fi existat dacă am fi avut precipitații abundente (...) Din ce spun specialiștii, problema ține de gestionarea necorespunzătoare. Depozitarea trebuia să înceapă în partea de jos, nu în partea de sus. Inexistența aerisirilor a fost și cauza incendiilor din 2019, ulterior au fost montate niște guri de aerisire. Dar cauza principală este exploatarea necorespunzătoare a depozitului. Norocul nostru este că ultima jumătate a anului a fost secetos”, a adăugat Dan Nechifor.

Săptămâna trecută, Garda de Mediu a sancționat administratorii depozitului de deșeuri din Stăuceni cu trei amenzi în cuantum de 140.000 de lei, pentru neconformități constatate pe amplasament. Instituția a notificat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) cu privire la suspendarea autorizației de funcționare acordate centrului.

Depozitul de deșeuri din Stăuceni este prima rampă ecologică din județ, construită din fonduri europene, costând peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012 și s-au finalizat în 2014. Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta