VIDEO: Conducerea Modern Calor, luată la rost în CL. „Misiunea asumată este doar pe hârtie”|„Sunt bani să ieșim din iarnă, să știe toată lumea”

Situația financiară și eficiența activității Modern Calor au fost dezbătute pe larg în ședința de vineri a Consiliului Local (CL). Un reprezentant al societății civile a adus o serie de reproșuri conducerii companiei, în vreme ce directorul acesteia a explicat situația generată de creșterea costurilor de producție. Fostul primar al municipiului, Cătălin Flutur, a afirmat că „sunt bani să ieșim din iarnă”.

Deliberativul a aprobat majorarea subvenției pentru luna decembrie. În urma unei decizii luate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), costurile termiei cresc cu peste 60%, în cazul furnizării agentului în sistem integrat. Până la modificarea prețului gigacaloriei, contribuția municipalității la plata facturilor era de 50%, cetățenii având de achitat 203 lei per unitatea consumată. Noua subvenție va acoperi diferența până la 615 lei per gigacalorie, actualul tarif practicat. Decizia se justifică prin acordarea unui ajutor guvernamental de 6,37 milioane de lei, pentru degrevarea bugetului local.

Din ianuarie 2022, odată cu scăderea taxei pe valoarea adăugată, gigacaloria va costa 543 de lei, clienții casnici urmând să suporte jumătate din această sumă, potrivit actului normativ adoptat de CL.

„Misiunea asumată de Consiliul Local și Modern Calor este doar pe hârtie”

Înaintea supunerii la vot a proiectului de hotărâre, președintele Asociației „Scut botoșănean”, Bogdan Cărăușu, a susținut o interpelare adresată deliberativului și conducerii Modern Calor. În vară, el a candidat la funcția de director al companiei, însă concursul a fost pierdut în favoarea lui Bogdan Varasciuc, actualul manager.

Bogdan Cărăușu a amintit că subvenția pe care municipalitatea o acordă societății Modern Calor este asigurată din taxele și impozitele achitate de locuitorii orașului, indiferent dacă sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de termie.

„Știm foarte bine contextul social și economic în care ne aflăm, din cauza crizei legate de COVID-19, situația aparte a județului Botoșani, a botoșănenilor care, deși au o medie a salariului brut cu aproape 13% mai mică decât media națională, se văd în situația de a suporta a treia mărire a prețului la gigacalorie din toată țara. Atrag atenția că această subvenție care va fi suportată de municipalitate, va fi plătită tot de către botoșăneni. Practic, acei consumatori care nu sunt racordați la Modern Calor, vor achita facturile la gaz și la energie și vor trebui să suporte o creștere a taxelor, că de acolo vine subvenția, ca să acopere această creștere. Am văzut că estimarea este undeva la 3,6 milioane de lei numai pentru o lună, din partea bugetului local. Știm cu toții care este situația bugetului local în momentul de față, știm cu toții că suntem nevoiți să creștem taxele, dar în momentul în care singura soluție este să transferăm aceste creșteri către populație, consumatorul final, dați-mi voie să vă zic că această misiune asumată de Consiliul Local și de Modern Calor este doar pe hârtie”, a declarat liderul Asociației „Scut botoșănean”.

El a trecut în revistă principalele probleme de performanță ale societății, solicitând clarificări în acest sens. Cu toate că este un exemplu de bună practică în toată țara, dispunând de echipamente și sistem de furnizare moderne, Modern Calor continuă să piardă utilizatori, atrage atenția Bogdan Cărăușu.

„Vreau să întreb conducerea dacă în acel plan de management aprobat de Consiliul de Administrație este prevăzută vreo măsură concretă de creștere a numărului de utilizatori. Din ce am văzut eu, în vechile planuri de management, ale vechilor conduceri, un obiectiv extrem de important nu este prevăzut ca indicator cheie de performanță. Adică ne plângem că nu avem clienți, dar nu ne propunem să îi securizăm pe cei vechi, să urmărim dacă i-am securizat și să crește numărul de clienți.

Vreau să întreb tot conducerea Modern Calor dacă au vreo strategie de a înlocui personalul în vârstă, care încă mai e calificat să facă ceea ce se face la Modern Calor. Nu cred că sunt date care să afecteze societatea pe piața concurențială, pot fi niște strategii rezumate sintetic, nu trebuie să dea date care să-i afecteze. O altă problemă a SC Modern Calor este cea a pierderilor. Este aceeași situație: în niciun plan de management nu am văzut acest indicator cheie de performanță. Adică noi avem niște probleme pe care nu le punem într-un plan de management pentru a le lămuri și rezolva, ne păcălim cu niște indicatori care prevăd orele sau zilele de intervenție. Dacă vom continua așa, vom ajunge în situația în care Modern Calor nu va mai avea acel număr de clienți sub care un sistem centralizat de alimentare cu energie termică nu mai este eficient. Și nu își mai justifică existența”, a afirmat Cărăușu.

„Ceea ce confruntăm este fără precedent”

În apărarea sa, directorul Modern Calor, Bogdan Varasciuc, a arătat spre eforturile depuse pentru obținerea ajutorului guvernamental, dar și către impactul creșterii prețurilor asupra costurilor de producție. Cu referire la indicatorii de performanță, acesta a precizat că urmează să fie negociați, planul de management nefiind încă depus.

„Consiliul de Administrație încă nu este definitiv, componenta mea va fi anexată planului de administrare care va fi depus de Consiliu. Ceea ce confruntăm noi în momentul de față este fără precedent. O creștere a gazului: în septembrie am plătit 75 de lei, iar acum, pe bursă, gazul se vinde cu 1000 de lei. Noi mergem pe pierdere. Am anticipat acest lucru, iar domnul primar a solicitat ajutorul Guvernului, fiind alocat municipiului suma de 6,37 milioane de lei. Pentru că doamna secretar general apreciază că tariful nu poate fi majorat fără o consultare publică prealabilă, prețul majorat va fi de la 1 ianuarie. Începând de la 1 decembrie, se va vota menținerea prețului și creșterea până la 615 lei din subvenție, pentru ca banii să fie apoi decontați din București. Dacă nu se face asta acum, la sfârșitul anului vor fi anulate decretele bugetare, iar banii se vor întoarce la București. Eu zic să-i luăm, dacă tot ne-au fost acordați, pentru că greu am făcut rost de ei.

Nu știți cât de greu ne-a fost în această perioadă. Nu numai că nu ne-a ajutat conducerea de la București, dar a fost și un blocaj ministerial. Am fost pe la toate ușile, pe la toate ministerele, pentru a obține ajutor pentru municipiul Botoșani. În ceea ce privește Modern Calor, este pe masa Ministerului un proiect de 9 milioane de euro, pe care domnul primar s-a străduit să îl depună. Nu exista ministru, era un blocaj total, la POIM se decuplează automat telefonul”, a spus Bogdan Varasciuc.

„Sunt bani să ieșim din iarnă, să știe toată lumea”

Consilierul liberal Cătălin Flutur, fost primar al municipiului Botoșani, a dat asigurări că există fonduri suficiente pentru subvenționarea Modern Calor pe perioada sezonului rece. El a atras atenția asupra consumatorilor non-casnici, motivând că există instituții publice, precum școlile, unde va fi nevoie de bani în plus pentru asigurarea furnizării agentului termic.

„Suntem aici câțiva care ne mai pricepem. Guvernul a dat totuși 6,3 milioane de lei, care înseamnă puțin peste 1 milion de euro, bani absolut suficienți ca să ieșim în luna decembrie onorabil și cred că ne ajung și pe luna ianuarie. Dumneavoastră spuneți că ați făcut, din octombrie, grație unui management extraordinar, o creștere a profitului. Mai bine spuneți cât încasați din vânzarea de energie electrică în luna octombrie. Cam încă 2 milioane de euro, așa este? Dacă scumpindu-se gazul, cui se dau banii ăia? Celor care produc și vând în sistem. Modern Calor produce și vinde în sistem și a încasat o sumă mult mai consistentă. O să vă rog să faceți un plan ce se întâmplă cu banii ăia, pentru că dacă îi băgați în profit și ulterior în difidente, bani să nu mai cereți pentru subvenție. Cu acei bani trebuie să vă acoperiți cheltuitele.

Marea problemă este la non-casnici, iar aici nu vorbesc despre agenți economici, ci despre școli, spitale, instituțiile publice care nu au prins bani în buget. Ei nu primesc subvenție, noi va trebui să completăm acolo. Botoșani este un caz mai special, pentru că noi producem. Și vă rog ca banii ăia să se vadă nu în profit. Sunt bani să ieșim din iarnă, ăsta este adevărul, să știe toată lumea”, a spus Flutur.

În municipiul Botoșani funcționează una dintre cele mai moderne centrale electrice de termoficare (CET) din România, reabilitată și modernizată în 2011, cu fonduri europene, investiția depășind 45 de milioane de euro.

Municipalitatea a depus spre finanțare, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, un proiect de 9 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de distribuție al Modern Calor.

 

Spune-ne opinia ta