Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, vine azi în România și va discuta cu președintele Klaus Iohannis

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, vine azi în România și va discuta cu președintele Klaus Iohannis

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, vine vineri la București, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris vine în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, scrie Digi24.

Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa și premierul Nicolae Ciucă.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, și va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Iohannis şi vicepreședintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete și convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15:30, vor susține declarații de presă comune.

Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfășoară la Versailles, președintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldații americani care au venit în țara noastră.

Despre această vizită oficială, Administrația Prezidențială a spus că prezența la București a vicepreședintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României şi a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administrației americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe şi acordarea de asistență umanitară.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situației de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securității euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliați din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat președintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la inițiativa președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

„În acest context, președintele Klaus Iohannis şi vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administrația Prezidențială.

Vizita vicepreședintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
311

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
536

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
158

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...