Vama din România cu lacătul pe ușă în fața refugiaților. Ar reduce cu 30% aglomerația de la Siret

În timp ce vama de la Siret este sufocată de refugiații care fug de războiul din Ucraina, un punct de trecere a frontierei, din județul Botoșani, mai apropiat de zonele de conflict și pentru care statul român a plătit 3,5 milioane de euro, stă închis de zece ani, scrie ziarul Adevărul.

De aproape o săptămână, punctul vamal de la Siret este efectiv sufocat de refugiații ucraineni. Cozile de mașini se întind pe zeci de kilometri, iar mii de oameni care fug de război stau chiar și două-trei zile în frig să treacă vama. Alte mii de ucraineni tranzitează Republica Moldova și intră prin punctele vamale de la Rădăuți Prut și Stânca.   

 

În tot acest timp, Racovăț, singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, din județul Botoșani, zace închis de zece ani. Iar motivele sunt halucinante: autoritățile din România nu au reușit din 2018 și până acum să se înțeleagă cu omologii ucraineni la nivel diplomatic în privința deschiderii vămii. 

Vama de la Racovăț a fost închisă în 2010 fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, iar lucrările au fost finalizate în anul 2015. Ucrainenii, conform înțelegerii, ar fi trebuit să facă și ei lucrări de modernizare, însă acestea nu au fost finalizate nici până acum.

Punctul vamal este cu 50 de kilometri mai aproape de zonele fierbinți, de unde au fugit mulți refugiați din Ucraina.

„Ar fi un mare avantaj deschiderea vămii fiindcă ar mai decongestiona situația de la Siret. S-ar împărți acest val de refugiați”, spune prefectul Sorin Cornilă.   

La rândul său, primarul din Pomârla, comuna în care se află vama, spune că deschiderea de urgență, în condițiile războiului, pentru refugiați, este vitală.

„Ar reduce aglomerația de la Vama Siret cu 30%, mai ales în condițiile de acum, cu ninsoare, cu frig”, declară primarul Dumitru Chelaru. 

Prefectul din Botoșani a solicitat deja deschiderea de urgență a vămii de la Racovăț, mai ales că ucrainenii ajunseseră cu lucrările la 90%.

„Am informat MAI, care la rândul lor au trimis solicitarea să fie discutată în cadrul MAE. Este o chestiune de negociere cu autoritățile ucrainene”, mai spune prefectul de Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Președintele ales, Nicușor Dan, a anunțat partidele cu care ar vrea să facă noul Guvern. Negocierile încep marți!

Saturday, 24 May 2025

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, anunţă că marţi va începe negocierile cu partidele pentru formarea noului guvern, precizând că îl doreşte în continuare pe Ilie Bolojan ...

Jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E! (Foto)

Saturday, 24 May 2025

În perioada 20–23 mai 2025, jandarmii botoșăneni au participat la ample activități de pregătire în cadrul exercițiului interinstitutional Zimbrul 2025 Nord-Est. Scopul princ...

Premii importante obținute de trei cursante din cadrul Școlii Populare de Arte “George Enescu” Botoșani! (Foto)

Saturday, 24 May 2025

Trei cursante ale secției de Canto muzică populară a Școlii Populare de Arte “George Enescu” Botoșani , profesoara Alina Călinescu (Huțu) au obținut premii ,de toată aprecierea ju...