Cel putin asa spune presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, care precizeaza ca acest lucru obliga autoritatile romane sa rezolve situatia in zona.
Ne confruntam cu o lipsa de fonduri. Pentru anul acesta au fost prevazuti in bugetul CJ, zece miliarde de lei vechi, o suma pe baza careia nu s-a putut declansa nimic, fiindca este prea mica, a subliniat seful CJ Botosani.
S-au facut demersuri pentru emiterea unei Hotarari de Guvern care sa aloce suma necesara, aceasta fiind estimata undeva la 300 miliarde lei vechi. De cand a preluat mandatul, presedintele CJ, Mihai Tabuleac a promovat la randul sau un proiect la Guvern prin care a solicitat o suma mai mica.
Am solicitat doar circa o treime din valoarea totala a investitiei, cu gandul ca anul acesta sa incepem demersurile, fiindca oricum nu puteam cheltui toata suma. M-am gandit ca poate se sperie cei de la Bucuresti cand vad cerinte pentru sume atat de mari si am zis s-o luam etapizat. Sa vedem la anul si ce posibilitati avem privind bugetul local, precizeaza Tabuleac.
Totodata, a invocat si situatia de urgenta cand au fost inundatiile, cerand Guvernului sa intervina si sub titlul unei situatii de urgenta pentru ca Vama de la Radauti Prut ar trebui sa aiba amplasamentul intr-o zona de risc din punct de vedere al inundatiilor. De aceea si costa atat de mult.
Proiect exista, vointa exista, obligatii exista, risc chiar pentru eventual conflict diplomatic exista. Se poate supara si Uniunea Europeana fiindca a bagat bani acolo si obiectivul este nefunctional din cauza noastra, dar la CJ nu au existat bani si nu sunt nici acum. Acest obiectiv este in curtea Consiliului Judetean doar din punct de vedere scriptic,fiindca in fapt este un obiectiv strategic, national. O vama amplasata la granita UE si nu cred ca Guvernul trebuie sa-si permita din nou sa lase totul pe umerii administratiei locale de la Botosani, a mai adaugat seful CJ Botosani.