Troița ridicată în memoria lui Coroi, ultimul haiduc al secolului XX, a fost refăcută de administrația de la Durnești

O troiță și un întreg memorial realizat în amintirea haiducului Coroi au fost refăcute în totalitate de administrația Comunei Durnești după o investiție realizată din resurse locale.

Gheorghe Coroi a fost ultimul haiduc din România interbelică și s-a născut în anul 1911 în satul Durnești, din fostul județ Dorohoi, astăzi județul Botoșani, la începutul secolului trecut.

Fiu de țăran care muncea cu ziua pe pământul boierului local, Coroi a devenit subiectul unui șir întreg de aventuri povestite cu drag de sătenii din toate localitățile Moldovei.

Spaima codrilor Moldovei, Coroi și-a stabilit banda în pădurea de la Guranda, iar aventurile sale au făcut subiectul a zeci de cărți, reportaje și documentare chiar și în perioada comunismului. Banditul Coroi a făcut legea şi a semănat teroare din 1930 până în 1935 în rândul negustorilor, bancherilor şi boierilor care treceau prin Botoşani sau pe drumurile comerciale de la limita judeţului Iaşi, iar toate aventurile sale au intrat în legendă.

La mai bine de 100 de ani de la nașterea haiducului, administrația locală a considerat că istoria locului nu trebuie uitată, ci reamintită noilor generații, care și-a arătat tot mai mult interesul față de acest obiectiv turistic.

“Memorialul ridicat în cinstea haiducului Coroi a fost refăcut în totalitate de administrația locală. A fost refăcut vechiul monument și am făcut o troiță nouă, mare și frumoasă, în memoria haiducului pe care oamenii locului nu l-au uitat. În fața memorialului a fost realizată și o parcare mare pentru cei care vor să ajungă în acest loc cu mașina”, ne-a spus primarul comunei Durnești, Vasile Sasu.

Administrația locală de la Durnești a reușit chiar să reediteze și o lucrare scrisă depre aventurile ultimului haiduc al secolului trecut și care va fi prezentată publicului cel mai probabil la mijlocul lunii mai.