Toate cele trei asocieri de firme care au depus oferte în cadrul licitației organizate pentru atribuirea lucrărilor de restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani au fost descalificate, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, primarul Cosmin Andrei.
Potrivit acestuia, două dintre oferte au fost respinse de comisia Primăriei, în temeiul unor erori tehnice, iar cea de a treia a fost refuzată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), care supervizează licitația.
„Am parcurs toate etapele pe care le prevede legislația incidentă în vigoare în domeniul achizițiilor publice, dar această licitație a intrat sub incidența ANAP, în supervizare. Acest lucru presupune avizarea tuturor pașilor pe care i-am făcut, inclusiv răspunsurile la clarificări, la toate solicitările formulate de către operatorii economici. Am parcurs cu bine toate etapele până la evaluarea financiară, acolo unde Agenția Națională de Achiziții Publice nu a fost de acord cu punctul de vedere al comisiei care este suverană în această licitație și a emis un aviz conform condiționat. Acest lucru înseamnă că firma sau asocierea de firme pe care au declarat-o colegii mei ca fiind câștigătoare, ar fi avut probleme în partea financiară și ANAP nu a fost de acord cu punctul nostru de vedere. Acest aviz conform condiționat ne obligă să declarăm toate cele trei asocieri de firme ca fiind neeligibile pentru această lucrare. Nu avem altceva de făcut decât să respectăm punctul de vedere al ANAP și să descalificăm toate cele trei firme”, a declarat Cosmin Andrei.
El a adăugat că există posibilitatea ca asocierile de firme să conteste decizia ANAP, urmând ca ofertele să fie deliberate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În situația în care și organismul din urmă se pronunță nefavorabil, dar și în cazul nedepunerii vreunei contestații, licitația trebuie reluată.
„În paralel s-a depus o solicitare de acces la informații din partea firmei care ar fi putut fi câștigătoare și credem că intenționează să depună o contestație la CNSC. În urma acestei contestații se poate declara firma câștigătoare, decizie pe care trebuie să o respectăm. În paralel cu acest demers, lucrăm la actualizarea devizului general, care poate fi perimat din punctul nostru de vedere, trecând o bună perioadă de timp, în care prețurile au avut o evoluție pozitivă, astfel încât organizarea unei noi licitații să aibă prețurile actualizate și să fie sume de interes pentru cei care doresc să participe la o nouă licitație, pe care o inițiem imediat, dacă închidem această etapă cu soluționarea contestațiilor”, a precizat primarul municipiului Botoșani.
Au fost depuse oferte de următoarele grupări: asocierea Conest SA – Otis Star Grup SRL Iași, cu 3 subcontractanți (SC Imeco SRL Iași, SC Clima Therm Center SRL Iași și SC Cleemann Lift Ro SRL București), asocierea D&D Construct SRL Botoșani – SC Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj Napoca, cu 3 subcontractanți (SC Intelitech Group SRL Botoșani, SC Meridian SRL Botoșani și SC Sigma Instal Gaz SRL Botoșani) și asocierea SC Sud Est Costruct SRL București – SC Romconstruct Holding Grup SA București – SC IGV Construct & Consulting SRL București – SC Low Consulting M&A SRL Botoșani – Meșteri Pricepuți SRL Jilava, cu 6 subcontractanți (sc Lift Service SRL Suceava, SC Art & Consulting Engineering SRL București, SC Netcom Activ SRL Suceava, SC CMV Quality Instal SRL Craiova, SC Eliena Epcon SRL Dorohoi, SC Quad Still Paint SRL București).
Reabilitarea și consolidarea Teatrului „Mihai Eminescu” reprezintă o investiție de 33,5 milioane de lei. Perioada de execuție pentru reabilitarea teatrului este de 24 de luni, iar contractul de finanțare are ca termen final luna decembrie a anului 2023.