CL a alocat aproape 900.000 de lei pentru restaurarea Monumentului Răscoalei din 1907. „Este exorbitant, este enorm” (video)

Municipalitatea a alocat aproape 900.000 de lei pentru restaurarea Monumentului Răscoalei din 1907 a țăranilor români, situat lângă Parcul „Mihai Eminescu”, prevede un proiect de hotărâre adoptat, vineri, de Consiliul Local (CL). Liberalii din plen s-au abținut la vot, motivând că suma propusă pentru efectuarea lucrărilor este „aberantă”.

Potrivit actului normativ, bugetul alocat acestui obiectiv este în cuantum de 877.246,12 de lei, din care 725.813,22 de lei reprezintă cheltuieli pe partea de construcție și montaj.

„Este exorbitant, este enorm în viziunea mea”, a spus consilierul Eugen Țurcanu, amintind că un astfel de demers a fost întreprins și în perioada în care el era viceprimar, suma alocată atunci fiind de zece ori mai mică. „Nu voi vota acest proiect, pentru că mi se pare o risipă enormă”, a conchis liberalul.

„M-am uitat peste sumele alocate și mi s-au părut cel puțin aberante, în sensul că, din câte mă gândesc eu, reabilitarea presupune doar reparația soclului și nu reabilitarea monumentului în sine. Monumentul în sine nu cred că are nevoie de reabilitare, doar de o curățare sau altă procedură pentru a arăta bine. Dacă alocăm aproape 900.000 de lei pentru reabilitare de soclu, din care înțeleg că 150.000 de lei pentru proiectare, este cel puțin aberant. Nu putem să facem aceste cheltuieli sau, cel puțin, nu am văzut în spate o documentație, care să ne arate cum se reabilitează, ce se execută acolo. Într-adevăr au crescut prețurile la materiale, la manoperă, la combustibil și așa mai departe, dar că să ajungem la o asemenea valoare mi se pare absolut ireal. Și nu ne împotrivim în a reabilita un monument, pentru că trebuie să facem asta, este un monument al comunității, trebuie să respectăm înaintașii, istoria, și clar că doar pentru acest aspect al sumelor, eu mă voi abține”, a spus consilierul Maricel Maxim.

În replică, președintele de ședință CL, Marius Rogojinschi, director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”, a vorbit despre procedurile care trebuie respectate în ceea ce privește conservarea și restaurarea obiectivelor de patrimoniu. „Toate acestea se fac cu aprobările Ministerului Culturii, ale Direcției Monumentelor Istorice, care aprobă atât proiectele, proiectantul care execută proiectul, deci trebuie să fie persoane agreate, cu anumite atestări în reabilitarea monumentelor istorice, iar firmele trebuie să îndeplinească astfel de condiții de eligibilitate ca să poată participa la licitație. De aceea, eu propun să lăsăm specialiștii din Ministerul Culturii să aprobe proiectul și valoarea necesară restaurării, că noi nu știm ce se află sub lucrarea metalică, sub soclu și așa mai departe”, a afirmat consilierul social-democrat.

După alte interpelări adresate inclusiv de inspectorul școlar general Ada Macovei, care a făcut comparație cu sumele alocate reabilitării clădirii instituției pe care o conduce, primarul Cosmin Andrei a intervenit pentru a justifica proiectul de hotărâre.

„Avem expertiză tehnică pentru acest ansamblu și deviz general. Din aceste documente a reieșit valoarea, care este estimativă, pentru organizarea unei licitații, la care este binevenită orice firmă care deține atestările în acest domeniu. În plus, va fi instalat și un iluminat arhitectural în această investiție. Țin să specific că poate scădea valoarea estimată, în urma organizării licitației. Licitație deschisă unde poate participa oricine, apoi poate face oricine contestație, există deviz general, lucrurile sunt transparente. Știm cu toții că s-au scumpit materialele de construcție și aceasta este suma pe care au transmis-o proiectanții. Bineînțeles că se putea face restaurare și cu un turbojet la acest monument, dar au făcut-o alții și a ieșit mai rău. Deci lucrurile trebuie făcute ca la carte, cu materiale specifice și cu firme autorizate (...) Cred că este obligația noastră să susținem acest proiect”, a explicat Andrei.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi favorabile, exprimate de consilierii PSD și reprezentantul Pro România, viceprimarul Liviu Toma.

Monumentul este realizat în perioada comunistă, de către sculptorul Gavril Covalschi, și prezintă trei secvențe ale mișcării revoluționare.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta