Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii spune că angajații lucrează peste program și, în anumite cazuri, în weekend. Pentru că sunt puțini, nu-și pot lua zile libere pentru că nu au când, iar în anumite cazuri întârzie salariile. De asemenea, ei spun că se aglomerează munca din cauza faptului că sistemul informatic este slab, sunt întârzieri în procesarea informațiilor, iar o activitate care ar trebui să dureze 4 minute, ajunge la 30 minute sau mai mult, mai ales când se blochează aplicația. De asemenea, acuză că sunt hărțuiți în teritoriu și nu sunt ascultați de șefii instituțiilor din subordinea ministerului. Nici cu ministrul Marius Budăi nu reușesc să vorbească. Ministrul Muncii dă de înțeles că a discutat cu ei acum 2 săptămâni, dar sindicaliștii spun că nu este adevărat. În cazul în care nu se rezolvă problemele, ei se gândesc la grevă.
"Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenția asupra situațiilor grave din cadrul instituțiilor M.M.J.S., situații ce pot duce la blocarea activității curente cauzate pe de o parte, de deficitul acut de personal, managementul neadaptat nevoilor actuale din sistem, precum și de investițiile precare din zona hardware & software! Ministrul Muncii și Justiției Sociale, deși cunoaște situațiile semnalate în repetate rânduri de federație, ignoră cu bună știință marile probleme cu care se confruntă instituțiile din întreaga țară", se arată într-un comunicat remis redacției.
De asemenea, se atrage atenția cu privire la situația reală a activităților desfășurate în cadrul instituțiilor M.M.J.S. (case de pensii, agenții de ocupare a forței de muncă, agenții pentru plăți și inspecție socială, inspectorate de muncă):
Deficitul mare de personal care poate duce la blocarea activității în instituții, precum case județene de pensii, agenții pentru plăți și inspecție socială, agenții de ocupare a forței de muncă sau inspectorate de muncă!
Situație ce a generat suprasolicitarea personalului existent prin efectuarea multor ore suplimentare.
Asigurarea unor programe informatice eficiente, corelate la timp cu legislația actuală, ce să poată fi ușor actualizate ori de câte ori se impune, infrastructura de rețea să fie corect dimensionată (dotare hardware).
Situația plăților restante a drepturilor salariale recunoscute în baza hotărârilor judecătorești definitive, în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii și Justiției Sociale a devenit o problemă stringentă, generată de nerespectarea prevederilor actelor normative ce reglementează eșalonarea la plată a acestora.
Asigurarea bugetelor la timp și corect fundamentate în funcție de necesități (alocarea sumelor corecte pentru personalul care îndeplinește condițiile de promovare, asigurarea sumelor necesare funcționării în condiții optime de lucru a instituției, buget corect dimensionat cu privire la necesarul sumelor pentru drepturile salariale ale personalului).
Eliminarea inadvertențelor din salarizarea personalului generate de Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege ce nu are nici pe departe caracter unitar.
„Problema principală, la acest moment, o reprezintă lipsa de personal din instituțiile Ministerului Muncii. Vorbim aici despre case de pensii, agenții județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectorate teritoriale de muncă. Cel mai mare deficit de personal este pe Casele de pensii, având în vedere că volumul este foarte mare. Urmează o nouă lege a pensiilor care va angrena atât personal existent, cât și personal care trebuie angajat. Am semnalat aceste probleme vizavi de personal, de aplicații, de tipul de lucru, probleme care au rămas fără rezolvare, până la acest moment. O altă problemă ar fi abuzurile care sunt semnalate de către colegii din teritoriu care sunt realizate pentru a intimida activitatea noastră, activitate pe care o desfășurăm de 2 ani pe zona Ministerului Muncii. Federația are în componență doar sindicate din instituii ale Ministerului Muncii”, a declarat Alexandru Adrian Ionică, vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, într-o conferință de presă, potrivit Hotnews.
De asemenea, Mihaela Dună, președintele Federației, susține că nu există deschidere și dialog. „Colegii din cadrul agențiilor județene pentru ocuparea locurilor de muncă, luna aceasta s-au confruntat cu o situație în care nu le-a fost asigurat salariul, adică toate veniturile, la data la care trebuia pentru că nu au fost fonduri suficiente și, am înțeles că au luat de la alte capitole (bugetare n.r.) pentru a asigura aceste sume. Am încercat să facem un dialog cu agenția națională prin intermediul secretarului general care a refuzat, având în vedere că ne duceam în calitate de reprezentant al unei organizații reprezentative. Voiam să știm care este situația. Sunt colegi în țară care și-au luat salariile abia ieri”, a explicat Dună.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat de înțeles, marți, că a discutat acum două săptămâni Federația Sindicatelor din Minister despre problemele din sistem și că este interesat să vadă ce conferință vor avea, făcând referire la evenimentul de miercuri. „Acestea cred că sunt lucruri de acu 2 săptămâni. Toți președinții... o să vedem ce conferință de presă au. Eu le spun foarte clar că tot ce s-a discutat, s-a discutat și cu președinții de agenții, îi rog să nu dezinformeze și să discutăm situația fie la minister, fie la fiecare agenție în parte unde deja au fost și s-a discutat”, a spus Budăi.
Alexandru Adrian Ionică, vicepreședinte al Federației, susține că nu s-au văzut acum două săptămâni. „Cred că domnul ministru confundă organzațiile. Nu s-a întâlnit cu noi. Am solicitat întâlnire. Nu s-a întâlnit cu noi acum două săptămâni. Nu știu despre ce organizație este vorba”, a explicat Ionică.