Serviciile de taxi s-au scumpit din nou. Un consilier a propus tarif de 4 lei/km pe timp de noapte (video)

Serviciile de taxi s-au scumpit din nou. Un consilier a propus tarif de 4 lei/km pe timp de noapte (video)

Tarifele serviciilor de taximetrie din municipiul Botoșani au fost majorate din nou, cu aprobarea Consiliului Local (CL), întrunit joi în ședință ordinară. Este a doua scumpire produsă în ultimele cinci luni, ridicând prețurile cu 50 de bani/km în regim diurn și cu 1 leu/km în regim nocturn. Unul dintre aleșii municipali a avut o propunere controversată pe această temă.

Potrivit actului normativ adoptat de CL, tariful pe timp de zi este, începând din această săptămână, de 3 lei per kilometru, iar pe timp de noapte de 3,50 lei per kilometru. În luna ianuarie, CL votase tarife de 2,90 și 2,95 lei, față de costul standard de 2,50 lei aplicat, indiferent de orar, până la începutul acestui an.

Noile prețuri au fost stabilite în urma unor calcule efectuate de Compartimentul pentru Transporturi al Direcției de Edilitare și a unor discuții purtate cu reprezentanții taximetriștilor.

„Propunerea aceasta e în baza unei adrese din luna februarie. Proiectul a intrat în dezbatere publică pe data de 23 martie, dacă rețin bine, iar la mijlocul lunii aprilie, taximetriștii au făcut o nouă adresă, prin care au fundamentat un alt preț, și aș vrea să înțeleg de ce nu s-a luat în calcul acea fundamentare, în condițiile în care probabil o să ne trezim peste o lună de zile că iar trebuie modificat prețul la serviciile de taxi. Și aș vrea să înțeleg de ce nu a fost luată în calcul adresa din aprilie, pentru că nu am văzut niciun fel de specificație referitoare la aceasta nicăieri în proiect, la nota de fundamentare sau în raportul de specialitate. E o diferență importantă de preț între cele două fundamentări, cea din februarie și cea din aprilie, bineînțeles justificată de creșterea prețului la combustibil”, a spus consilierul USR Raluca Curelariu.

Un amendament îndrăzneț a avut însă consilierul liberal Eugen Țurcanu. „Propun la articolul 1, să se modifice articolul 7, alineat 1, tariful pe timp de zi 3,5 lei per kilometru, iar noaptea, următorul articol, să fie 4 lei”, a spus acesta.

„Ei nu au solicitat tarifele atât de mari, au solicitat 3,5 de zi și 3,5 de noapte, în niciun caz tarif de 4 lei pe noapte. Ați făcut un amendament și solicitați mai mult decât au solicitat dumnealor, îmi pare rău, dar nu putem susține”, a fost replica Ralucăi Curelariu.

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a tranșat dezbaterea, argumentând că indexarea propusă ține cont de nevoile operatorilor, dar și de dinamica pieței.

„În urma unor discuții purtate cu reprezentanții taximetriștilor, am convenit această creștere la 3 lei pe zi și 3,50 pe noapte, determinată și de condițiile socio-economice, și de faptul că au scăzut oricum clienții, chiar la tariful actual, și de faptul că există posibilitatea ca o firmă concurențială pe care o știm la nivel de țară să intervină și în Botoșani. Și atunci au zis că așteaptă și își doresc acest tarif care să reglementeze cât de cât creșterile de carburant”, a afirmat edilul.

Conform estimărilor făcute în baza datelor transmise de Asociația Națională a Patronatului operatorilor de Transport în Regim Taxi, cheltuielile aferente deținerii și utilizării unui autoturism depășesc 50.320 de lei pe an, la care se adaugă 6.391 de lei reprezentând taxe și impozite locale, iar munca vie costă circa 31.200 de lei. În medie, un autoturism tip taxi parcurge 100 de kilometri pe zi, ceea ce aduce venituri de 92.345 de lei pe an.

În schimb, consilierii locali atrag atenția asupra conduitei nepotrivite pe care unii taximetriști o adoptă față de clienți.

„E o chestiune de natură etică și comportamentală mai mult decât una strict legată de subiect concret al proiectului. Modul lor de a conduce în trafic, agresiv, felul în care se adresează unor persoane care întâmplător sunt nevoite să parcheze pe un loc de parcare al zonei de taximetriști, pentru că nu se găsesc locuri, iarăși este agresiv și violent. Nu știu, poate ar trebui făcute niște recomandări tuturor operatorilor de taximetre, în ceea ce privește conceperea sau stabilirea unui cod de comportament”, a arătat consilierul PSD Marius Rogojinschi.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Tabără de pictură de icoane pe lemn destinată copiilor, organizată în perioada 11-15 iulie

Luni, 4 Iulie 2022
80

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Botoşani va organiza, în perioada 11-15 iulie, o tabără de pictură de icoane pe lemn destinată copiilor ...

Aparatură medicală de aproape 900.000 de euro donată de „Salvați Copiii” către Maternitatea din Botoșani

Luni, 4 Iulie 2022
84

Organizația Salvați Copiii România dotează Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani cu aparatură medicală în valoare totală de 894.300 lei, con...

Demersuri pentru redeschiderea Vămii Racovăț și transformarea tronsonului de legătură în drum național (fotogalerie)

Luni, 4 Iulie 2022
241

Autoritățile județene din Botoşani și Suceava, autorități locale din regiunea ucraineană Cernăuți, reprezentanți ai guvernelor de la București și Kiev și ai structurilor vamale din cele ...