Risc iminent de sistare totală a furnizării apei la Botoșani

Risc iminent de sistare totală a furnizării apei la Botoșani

Situația economico-financiară din ultima perioadă, managementul defectuos și nu în ultimul rând zecile de avarii zilnice survenite pe raza municipiului Botoșani și nu numai, a determinat reprezentanții Consiliului Județean, prin vocea președintei Doina Federovici să solicite aproape imperativ explicații ,și chiar demisia, celor aflați la conducerea societății Nova Apa Serv SA.

Datoriile de la Nova Apa Serv au ajuns la un nivel foarte ridicat, iar conducerea operatorului de apă va trebui să de explicații. Managerii de acolo trebuie să spună cu subiect și predicat de ce s-a ajuns la această situație. Au contracte de management, au venituri bune, dar au și responsabilități pe care trebuiau  să și le ia în serios și trebuie să-și asume rezultatele actului lor de conducere. Demisia este un act unilateral, pe care echipa directorială de la Nova Apa Serv trebuie să o ia serios în calcul, ținând cont de situația în care au adus societatea”, a declarat președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

Consiliul Județean, în calitate de acționar majoritar, ia în calcul ca în cel mai scurt timp, prin intermediul Consiliului de Administrație al companiei de apă, vor lua măsuri pentru deblocarea situației de la Nova Apa Serv SA.

În replică, Albert Tănase, în calitate de director general al operatorului, susține că nu are nicio vină, mai mult el chiar îndeplinindu-și indicatorii de performanță stabiliți de Consiliul de Administrație. Nici eu și nici colegii mei nu suntem responsabili de această situație. Din momentul în care am pierdut procesul la Curtea de Arbitraj cu cei de la Aquaterm, au început și problemele la societate. În acest moment avem toate cele 6 conturi blocate și într-adevăr este foarte dificil. Dar este o culpă care nu ține de noi. Sunt deschis și dispus să dau orice fel de explicații pentru această situație. În ceea ce privește demisia mea, vreau să vă spun că acum o depun dacă aș ști că vine cineva care ar rezolva problema. Este un efort financiar foarte mare în condițiile în care avem de făcut plăți către furnizori, salarii și din păcate nu am găsit niciun fel de înțelegere din partea antreprenorului la care suntem datori”, a declarat directorul general Albert Tănase.

Reprezentanții Nova Apa Serv SA au dorit să acceseze un credit, dar având conturile blocate nicio bancă nu i-a găsit solvabili. Situația de la compania de apă este mai mult decât delicată, este în pragul dezastrului iar o iminentă sistare a furnizării apei ar crea un adevărat haos. S-au depus documente atât la Consiliul Județean cât și la nivelul Comitetului Județean de Situații de Urgență, problema de la societatea botoșăneană fiind cât se poate de gravă. Prefectul Dan Nechifor, în calitate de coordonator al CJSU Botoșani, a declarat că a luat act de problemele de la Nova Apa Serv și va anunța conducerea centrală CNSU pentru a se găsi o soluție.

Noi nu putem decât să aducem la cunoștința Comitetului Național de Situații de Urgență pentru a se găsi soluții. Am înțeles că urmează să vină la Botoșani, directorul de la E-ON Iași pentru a găsi o soluție în ceea ce privește stabilirea unui grafic de eșalonare, societatea de electricitate fiind cel mai mare furnizor al societății de apă. Voi discuta și cu cei de la Consiliul Județean și vom vedea, Da, există un risc iminent de a se sista furnizarea apei în Botoșani, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Ce ar însemna oprirea apei? Un dezastru în plină pandemie. Pe lângă abonații persoane fizice, instituțiile statului de la Inspectoratul de Situații de Urgență, unități spitalicești, instituții publice sunt câteva din unitățile care vor avea de suferit.

 

Spune-ne opinia ta