Angajații Direcției Județene de Statistică Botoșani (DJS) susțin că nu au nevoie de majorări salariale ieşite din comun sau de avantaje extraordinare acordate salariaţilor, ci strict de respectarea şi aplicarea Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a Memorandumului semnat de premierul României în iulie 2022.
”Am urmărit cu toţii cum ai noştri colegi din celelalte instituţii publice au ieşit să-şi ceară drepturile şi am ajuns la concluzia că am ratat un moment bun în care am fi putut să facem la fel, şi anume Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Dacă atunci am fi oprit activitatea, poate că Guvernul ar fi luat aminte că existăm şi noi. Suntem uşor de ignorat pentru că suntem şi puţini la nivel naţional şi avem şi salarii mici, deci nu consumăm mari resurse din anvelopa salarială” afirmă salariații DJS Botoșani.
Cum ar fi ca statisticienii să nu se implice în procesele electorale?
”De data aceasta nu vrem să mai ratăm vreun moment, mai ales în perspectiva unui an 2024 în care Guvernul îşi va aduce aminte de statisticieni pentru că va avea nevoie de noi la alegeri. Cum ar fi ca statisticienii să nu se implice în procesele electorale? În acest moment, un debutant care se angajează în Direcţia Judeţeană de Statistică ar beneficia de un salariu net în valoare de 2.600 de lei. Dacă ar avea posibilitatea să se angajeze în Statistică! pentru că, aşa cum bine ştiţi, posturile în sectorul public sunt blocate. Ne-am putea compara vreodată cu mediul privat atunci când am avea nevoie de un informatician? Statisticienii nu au nevoie decât de aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu mai mult. Pentru că acea lege prevede majorările care ne sunt necesare să supravieţuim” susțin angajații DJS Botoșani.
Protestul statisticienilor are ca scop atragerea atenţiei asupra diferenţelor mari de salarizare între structurile judeţene şi Institutul Naţional de Statistică
Principalele revendicări vizează următoarele:
- stabilirea salariilor de bază ale funcţiilor publice şi ale personalului contractual la nivelul administraţiei publice centrale;
- funcţiile publice şi personalul contractual trebuie să beneficieze de un spor de 15%, aplicat la salariul de bază, pentru complexitatea muncii;
- personalul care ocupă funcţii de conducere, directorul executiv şi şefii de servicii, să fie salarizați la nivelul stabilit pentru funcţiile de conducere din administraţia centrală.
”Aceste solicitări nu sunt o noutate pentru Guvern, având în vedere că în iulie 2022, premierul Nicolae Ciucă a semnat Memorandumul intitulat „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS şi direcţiilor teritoriale”. Acest memorandum nu a fost aplicat niciodată, ca atare solicităm echitate şi plată egală pentru muncă egală”, atrag atenția angajații DJS Botoșani.
”Suntem foarte nemulțumiți de salariile noastre, deși avem Memorandum aprobat, în care s-a promis creșterea salariilor cu 15%. Diferențele salariale sunt foarte mari între salariații din teritoriu și cei de la nivel central, de la Institutul Național de Statistică, dar și față de celelalte categorii de bugetari, din orice altă instituție. Salariile noastre au crescut în 4 ani cu 4 lei, deci cu câte 1 leu pe an. Avem locuri vacante, dar nu vine nimeni să se angajeze, nici măcar în Botoșani, pentru că salariile sunt apropiate de minimum pe economie. Un debutant, dacă ar veni la Statistică să se angajeze, ar lua un salariu de 2.600 lei net, deci salarii foarte mici, iar munca este complexă. Noi avem nevoie de foarte multe cunoștințe ca să facem lucrările statistice. Ne implicăm la recensăminte, la alegeri. Avem o muncă complexă, pentru care nu suntem respectați. Vrem echitate, să fim plătiți la fel cu cei care au aceeași muncă ca și noi. Dorim alinierea salariilor cu cele de la INS. Cei care sunt astăzi în stradă au salarii mai mari ca ale noastre, cu 1.000 – 2.000 de lei, și cer salarii mai mari. În instituția noastră, la studii superioare și cu 30 de ani vechime, salariul este de 3.200 lei net, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare și norma de hrană, ajungând la 4.300 de lei. Foarte mici salarii, cu muncă foarte complexă. Nu se mai poate așa!”, și-au strigat nemulțumirea salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică Botoșani.