Proiectul pentru închiderea stațiilor de stocare temporară a deșeurilor neconforme din zona Rediu, aproape de finalizare (foto, video)

Investiția pentru închiderea celor trei SST-uri se ridică la 2,4 milioane de euro și lucrările trebuie finalizate până în luna aprilie.

Proiectul pentru închiderea stațiilor de stocare temporară a deșeurilor neconforme din zona Rediu, aproape de finalizare (foto, video)

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a efectuat vineri dimineață o vizită pe șantierul de lucru pentru închiderea celor trei stații de stocare temporară a deșeurilor (SST) de la ieșirea din municipiul reședință de județ, spre pădurea Rediu.

Unul dintre cele trei spații a fost deja închis și însămânțat cu iarbă verde, așa urmând să fie și celelalte două. Potrivit municipalității, în locul acestor stații de depozitare a deșeurilor neconforme vor fi realizate spații verzi.

Edilul șef al municipiului Botoșani afirmă că pe aceste spații nu pot fi realizate construcții, deoarece spațiile trebuie monitorizate timp de 30 de ani.

Închidem o problemă istorică a municipiului Botoșani. Cele trei spații de stocare temporară a deșeurilor care au fost edificate încă din anul 2012, astăzi se închid cu ajutorul firmei Inoveco, care a câștigat licitația și care are termen până în luna aprilie să închidă in situ depozitele de la Botoșani. Am militat foarte mult pentru închiderea in situ a acestor depozite și să nu relocăm deșeurile de aici, pentru că reprezentau un pericol pentru sănătatea populației”, a declarat primarul Cosmin Andrei în cadrul vizitei pe șantier.  

Proiectul a fost depus prin Programul „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice și Ecosisteme” (RO - Mediu), finanțarea este cu fonduri norvegiene prin Ministerul Mediului. Investiția se ridică la 2,5 milioane de euro, adică 12,3 milioane de lei. Constructorul trebuie să finalizeze lucrările de închidere până în luna aprilie.

Perioada de realizare este până în aprilie și îmi doresc foarte mult să avem un constructor determinat pentru a construi șanțuri perimetrale pentru a decoperta partea superioară a celor trei depozite de stocare temporară pentru a construi bazin vidanjabil pentru levigatul pe care îl avem aici și captarea gazelor”, a adăugat primarul Cosmin Andrei.

Andrei Timulescu, șeful de șantier, dă asigurări că lucrările de închidere se vor finaliza în termen și că sunt pregătiți cu toate utilajele din dotare.

O să fie toată acoperită cu fante, după venim cu sistem de impermeabilizare care constă în sistemul de drenaj al gazelor, sistemul de drenaj pentru apele de suprafață, iar apoi venim cu pământ și însămânțăm cu iarbă verde, cum vedeți și pe celălalt depozit. Suntem pregătiți cu utilaje, știm ceea ce facem, pentru că nu este prima dată. Am făcut și încă în alte locuri din țară la ora actuală. În jur de șapte, opt utilaje: excavator, buldoexcavator, buldozer, autobasculante”, a declarat Andrei Timulescu, șeful de șantier.

Potrivit reprezentanților firmei care se ocupă de lucrări, deșeurile vor fi acoperite cu un strat de tip suport realizat din pământ, deșeuri din construcții și demolări. După realizarea stratului suport se vor fora puţurile pentru biogaz şi pentru levigat. Stratul de acoperire va avea minim un metru grosime şi va fi realizat din pământ, ultimii 15 centimetri fiind pământ vegetal.











 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
947

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9284

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1300

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...