Energia convențională acaparează unitățile de învățământ din comuna Pomârla de la Botoșani.
După cum ne-a declarat primarul Dumitru Chelaru, încălzirea pe lemne la școlile și grădinițele din Pomârla este un subiect de domeniul trecutului, în prezent pompele de căldură fiind soluția cea mai eficientă și modernă.
“A fost un vis de-al meu mai vechi care s-a concretizat. În anii 1996 am văzut asemenea pompe de căldură prin Europa, în Italia, Elveția și mi se părea o tehnologie de neînțeles pentru acele vremuri, pentru România bineînțeles. Iată că acest vis acum a devenit realitate și copii din școlile din Pomârla beneficiază de un confort termic la standarde europene, la costuri extrem de reduse pentru bugetul local. Automatizarea școlilor prin intermediul pompelor de căldură a fost un proiect ambițios care a devenit realitate. Este o tehnologie foarte modernă care ne asigură o temperatură constantă tot timpul anului, fără să facem mizerie și fără să creăm disconfort. Controlul pompelor se face de pe telefonul mobil sau laptop la nivel de parametri, acestea fiind conectate la internet. În cazul în care apare o avarie mail. În același timp apar și pictograme cu avaria”, a completat primarul Dumitru Chelaru.
Aceste pompe sunt destinate încălzirii, răcirii și producerii apei calde menajere, prin utilizarea eficientă a energiei solare acumulate în apele subterane, în sol sau în aer sub formă de căldură ecologică. Solul, apa și aerul sunt disponibile în cantități nelimitate pentru a fi utilizate ca sursă de căldură.
La Pomârla au dispărut centralele pe lemne iar economia bugetară este de peste 60-70 la sută. În perspectivă, la nivel comunei Pomârla vor fi montate și panouri fotovoltaice și sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.
(Mihai Vieriu)