Proiect turistic de amploare. Minunile turistice ale Botoșaniului, descoperite pe două roți

Proiect turistic de amploare. Minunile turistice ale Botoșaniului, descoperite pe două roți

Autoritățile județene din Botoșani vor să investească alături de alte două județe din nordul Moldovei într-o rețea de turism pe două roți. Vor fi amenajați peste 200 de kilometri de piste pentru biciclete.

Botoșaniul este unul dintre județele din România cu un potențial turistic extraordinar, cu obiective culturale, colțuri sălbatice de natură, conace boierești sau princiare, mănăstiri vechi sau cursuri de apă care se pot transforma într-un paradis al amatorilor de pescuit. Acest potențial incredibil care ar putea crește inclusiv economic județul este exploatat insuficient, mai ales din cauza lipsei unei infrastructuri turistice adecvate, scrie Adevărul.

În ultimii ani, autoritățile județene au investit în infrastructura rutieră care leagă o parte a obiectivelor turistice ecumenice - un drum al mănăstirilor care străbate pădurile Voronei.

Totodată, în această perioadă a fost depus un proiect unicat de turism ecologic care ar urma să scoată județul din anonimat. Este vorba despre piste de biciclete întinse pe o distanță de mai bine de 100 de kilometri, care să lege principalele obiective turistice din județ. Acest traseu vine în completarea altor piste pentru biciclete care prin proiect ar trebui amenajate și în județele vecine. 

Frumusețile nordului explorate pe două roți

Acest proiect a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare de peste 36 de milioane de euro. Este un proiect care vizează dezvoltarea unei infrastructuri de cicloturism în nordul Moldovei, care ar urma să se întindă pe o distanță de peste 200 de kilometri, străbătând trei județe, Iași, Suceava și Botoșani.

Prin acest proiect numai Botoșaniul ar urma să primească în jur de 110 milioane de euro pentru mai bine de 100 de kilometri de piste de bicicletă pentru turiștii interesați de a descoperi nordul pe două roți. Pe lângă Botoșani, alți 55 de kilometri de pistă vor fi amenajați în județul Suceava și încă 35 - în județul Iași.

Pistele de bicicletă vor trece pe lângă principalele obiective turistice din județ.

Propriu-zis, traseul începe în zona aeroportului de la Salcea și continuă pe teritoriul județului Suceava, pe la Pătrăuți, Mănăstirea Dragomirna, Adâncata, Hânțești, urmând a continua pe teritoriul județului Botoșani din dreptul localității Bucecea.

Pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde ar trebuie, așa cum prevede proiectul, să fie amenajată cea mai mare lungime a traseului pentru biciclete, turiștii pot ajunge, pe două roți, la principalele mănăstiri din județ, cu încărcătură istorică și religioasă, urmând drumul mănăstirilor prin codrul Voronei.

Totodată pistele de bicicletă vor fi amenajate și în cele mai pitorești zone naturale ale județului, urmând lunca Siretului, dar și izvoarele Bahluiului. Traseul străbate și împrejurimile localităților Deleni și Hârlău din județul Iași. 

Botoșaniul pitoresc și turismul eco

De altfel descoperirea frumuseților naturale și istorice ale Botoșaniului a mai fost promovată și în trecut de pasionații de ciclism din județ, care au amenajat cu diferite ocazii sau evenimente trasee de mountain bike, sau au organizat competiții de profil, în zona Darabani, Pomârla, Hilișeu Horia.

Botoșaniul se poate mândri cu zone sălbatice precum pădurile preistorice de pe malurile Prutului din zona Oroftiana, dar și cu codrii de tisă din zona comunei Tudora, inclusiv cu fascinantele cascade și mici canioane de la izvoarele Bahluiului. Ffeerice sunt și pădurile din zona Ipoteștiului sau a Voronei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Antrenorul Flavius Stoican și-a prelungit contractul cu FC Botoșani până în 2025

astăzi, 12:15
76

Clubul de fotbal FC Botoşani a anunţat, joi, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, prelungirea contractului cu antrenorul Flavius Stoican până în anul 2025....

Protest al fermierilor în PTF Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

astăzi, 12:09
106

Aproximativ 200 de fermieri din judeţul Botoşani vor participa, săptămâna viitoare, la un protest împotriva „deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului...

Municipiul Botoșani, premiat la Gala Smart City Industry Awards (fotogalerie)

astăzi, 11:48
106

Municipiul Botoşani a fost premiat la categoria „Smart economy" la Gala celei de-a şaptea ediţii a Smart City Industry Awards, pentru proiectul „Oraşul cu cel mai accelerat poten...