Problema salarizarii din invatamant, in atentia prefectului Gheorghe Sorescu

Problema salarizarii din invatamant, in atentia prefectului Gheorghe Sorescu

Gheorghe Sorescu, prefectul judetului Botosani

Prefectul Gheorghe Sorescu a convocat, ieri, Comisia de Dialog Social, care s-a intrunit in sala de sedinte a Institutiei Prefectului, pentru a pune in discutie problema salarizarii in invatamant si posibilitatile de depasire a acestei situatii, se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului Botosani.

Prefectul a precizat, chiar la inceputul sedintei, ca isi doreste un dialog total depolitizat, in opinia sa util, din care sa se preia informatii si propuneri pentru a fi prezentate la nivel national, mentinand, argumentat, pozitia Guvernului fata de cererea de aplicare a majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, precizeaza Nadia Novac, consultant in cadrul Cancelariei Prefectului.

Prefectul a prezentat in fata Comisiei de Dialog Social raportul Inspectoratului Scolar Judetean cu privire la investitiile din invatamant in curs de derulare, specificand ca autoritatile locale au mentionat ca nu vor sa renunte la acestea in favoarea salarizarii angajatilor din invatamant, deoarece le considera indispensabile.

Prefectul a mai prezentat un material de sinteza al ministerelor Educatiei, Muncii si Finantelor publice privind majorarile salariale acordate in fiecare an personalului din sectorul bugetar.

In cadrul discutiilor ponderate, liderii patronatelor si sindicatelor si-au exprimat punctul de vedere, parerile fiind impartite, insa au facut propuneri concrete in acest sens, mentionand ca vor prezenta solutii, numai ca ar dori ca acestea sa fie luate in consideratie de cei care au puterea de a decide. Ei considera ca suspendarea aplicarii nu este o solutie, insa s-au pronuntat pentru o aplicare esalonata cu precizarea pentru toti bugetarii.

De asemenea, s-au pronuntat pentru transparenta in salarizare, pentru necesitatea urgenta a echilibrarii salariale si aprobarea legii salarizarii bugetarilor. In opinia liderilor sindicatelor botosenene printr-o ordonanta de Guvern ar trebui sa fie inghetate toate cheltuielile bugetare, pentru a respecta o echitate in acest sens, dar si reduse salariile prea umflate pana la un maxim stabilit, ex. de 5 000 euro, timp de 1 an de zile.

In cadrul sedintei a fost adus in discutie faptul ca majorarile salariale ar fi indreptatite la nivelul debutantilor care ar trebui motivati sa-si desfasoare activitatea conform studiilor obtinute, pentru ca situatii similare sunt intalnite in majoritatea domeniilor de activitate.

Desi Presedintele filialei CNIMMR Botosani, Gelu Lazar, le-a sugerat sindicalistilor sa amane temporar protestele pentru a relua discutiile cu noul Guvern, liderii sindicatelor au anuntat ca nu vor renunta la greva generala din 13 si 18 noiembrie.

Rezultatele desfasurarii sedintei Comisiei de Dialog Social au fost transmise Directiei Generale pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului din cadrul M.I.R.A, se mai arata in comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
621

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
136

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
85

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...