Primăriile interesate trebuie să depună la Direcţia Silvică o solicitare scrisă pentru sponsorizare, în care să menţioneze ce specii de puieţi doresc, ce suprafeţe doresc să împădurească şi amplasamentele acestora.
La dosar se adaugă o Hotărâre de Consiliu Local privind efectuarea lucrărilor de împădurire, documentele care dovedesc proprietatea asupra terenurilor propuse spre împădurire şi o schiţă cu planul de amplasament- foarte simplu, de altfel.
De aici, Direcţia Silvică transmite Romsilva dosarele colectate din judeţ şi solicită, în baza acestor documente, numărul de puieţi şi speciile necesare, în limita disponibilului pus la dispoziţie de Regia Naţională.
Apoi se va semna un contract între UAT şi Romsilva prin care UAT-ul îşi asumă ridicarea şi plantarea puieţilor în perioada optimă, iar specialiştii Direcţiei Silvice îşi asumă acordarea asistenţei tehnice.
"Cred că este o oportunitate pe care botoşănenii, prin autorităţile locale, nu ar trebui să o rateze. Să ne gândim cât de bune ar fi orice pădurice amenajată într-o zonă cu risc de inundaţie, de înzăpezire. Multe situaţii neplăcute, cauzate de evenimentele meteorologice, ar putea fi astfel evitate. Nu e nevoie decât de un pic de mobilizare, pentru că Romsilva pune la dispoziţie puieţii în mod gratuit, după cum am mai spus. De altfel, am transmis tuturor UAT-urilor să ia în calcul această oportunitate", a spus Dan Şlincu, prefectul judeţului.
Direcţia Silvică administrează 34.709 de hectare de pădure aflată în proprietatea public a statului, la care se adaugă încă 3.400 de hectare de pădure aflată în proprietate privată. Pe alte 10.300 de hectare, instituţia, prin specialiştii său, execută servicii silvice.
În ultimii ani, suprafaţa împădurită a crescut cu 0,5%, date fiind lucrările efectuate la Ichimeni- 168 de hectare, la Coţuşca- 50 de hectare, prin preluarea de către Direcţia Silvică de terenuri pe care s-au efectuat lucrări silvice.