Primarii devin mici guvernatori!

Directiile agricole si de sanatate, spitalele si scolile ar putea trece in subordinea administratiilor locale. Vicepremierul Dan Nica a solicitat ministrilor, in sedinta de guvern de sambata, sa finalizeze procesul de descentralizare in 60 de zile.

Emil Boc a confirmat ca termenul-limita pentru pregatirea cadrului normativ este 4 mai.

In agricultura urmeaza sa fie desfiintata Administratia Domeniului Statului, iar Societatea si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) si Romsilva vor trece in subordinea administratiilor locale.

Ministerul Agriculturii are in vedere si infiintarea unei camere agricole in fiecare comuna. Acestea vor fi puncte unice de contact pe probleme agricole, a explicat premierul Emil Boc.

In domeniul sanatatii, procesul de descentralizare presupune transferul directiilor de sanatate publica si al spitalelor, inclusiv al celor judetene, in subordinea Consiliilor Judetene.

Descentralizarea administrativa are in vedere atat transferarea finantarii, cat si a responsabilitatii numirii directorilor de spitale catre autoritatile locale.

In ceea ce priveste educatia, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a explicat ca principala descentralizare va viza numirea directorilor de scoli, iar din punct de vedere financiar, banii vor merge spre autoritatile locale, in functie de tipul de scoli.

Si politia ar urma sa fie descentralizata, prin infiintarea politiei locale, ce va prelua de la rutiera atributiile ce tin de amenzile pentru parcare si de circulatie.

Sursa: Cotidianul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
402

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
52

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
72

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...