Primăria comunei Mihălășeni a ajuns în imposibilitatea de a mai achia cheltuielile de funcționare după ce instanța a decis să plătească aproape 700.000 de lei unei firme pentru un proiect implementat la nivelul comunei dar pentru care nu au mai fost asigurate fondurile necesare pentru finalizare.
Este vorba de un proiect derulat de Primăria Mihălășeni în parteneriat cu Agenția Fondului de Mediu și cu Consiliului Județean care presupunea împădurirea unei suprafețe de teren de pe raza unității administrativ-teritoriale.
Banii trebuiau virați de Agenția Fondului de Mediu, după cum susține viceprimarul comunei, dar plățile nu s-au mai făcut din lipsă de resurse financiare.
Firma care a executat lucrările de împădurire a dat în judecată Primăria Mihălășeni pentru a recupera banii, existând o decizie definitivă și irevocabilă a instanței în defavoarea unității administrativ-teritoriale.
De curând, conturile primăriei au fost blocate și s-a pus sechestru și pe o parte din bunuri, fiind vorba de niște autoturisme.
"A fost un proiect cu Agenția Fondului de Mediu în colaborare cu Consiliul început în anul 2010 și continuat până în 2012. Am primit o adresă de la Agenția Fondului de Mediu că din lipsă de bani nu se mai pot face ultimele plăți în valoare de 400.000 de lei. Firma constructoare ne-a dat în judecată în anul 2013 pe noi, ca beneficiar al lucrării, câștigând în 2016 în instanță recuperarea sumei care a ajuns la 690.000 de lei cu dobânzi și penalități. Am făcut demersurile necesare la Ministerul Dezvoltării, la Prefectură, la Consiliul Județean să ne ajute să soluționăm problema. Executorul a venit în august, după cele șase luni în care trebuia să plătim, a pus sechestru pe conturi și pe bunuri proprietate privată, un Logan, un Aro. Ne afectează că nu o să putem face plată la utilități", a declarat Ilie Hrițcu, viceprimarul comunei Mihălășeni.
Acesta spune că nu sunt afectate salariile funcționarilor pentru că acestea nu pot fi blocate. Situația însă este destul de delicată la Mihălășeni întrucât cei mai mulți bani se duc pe plata salariilor funcționarilor, în urma creșterilor operate în sistem, fondul de salarii crescând de la 500.000 la 800.000 de lei.
În lipsa unei rectificări bugetare, pe final de an primăria nu va avea de unde să acopere chetuileile de personal, pe lângă problema cheltuielilor de funcționare apărută după sechestrul pus în baza deciziei instanței.
Viceprimarul comunei Mihălășeni a cerut miercuri ajutorul prefectului.
"Am primit o sesizare privind o stituație financiară nu foarte bună la Primăria Mihălășeni. Voi avea o întâlnire cu domnul viceprimar să aflu detalii și ulterior vom lua o decizia", a spus prefectul Dan Șlincu.
De la nivel local va fi inițiat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se vor solicita fondurile necesare de la nivel central pentru stingerea datoriei pe care o are administrația din Mihălășeni.