Prefectul de Botoșani intenționează să declare stare de alertă din cauza companiei de apă! „Nu vă acuz de nimic...” (foto, video)

În condiții caniculare și cu temperaturi extreme mii de botoșăneni nu au avut apă la robinete. Situația generată de managementul defectuos al companiei de apă a fost discutată cu prioritate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) din cursul zilei de vineri.

De la începutul lunii iunie, mii de locuitori ai județului Botoșani s-au luptat cu o criză acută a lipsei apei. Pe lângă faptul că fântânile din cele mai multe zone au secat, compania de apă Nova Apaserv fie a sistat apa pentru o perioadă destul de îndelungată, fie a realizat un program de furnizare a apei către anumiți consumatori.

Cea mai mare și acută problemă este la Exploatarea Complexă de la Stânca Costești, acolo unde angajații de la Administrația Națională Apele Române au efectuat lucrări de conexiune în căminul de vane amonte, în vederea cuplării devierii din conducta de PEID Dn 315 mm.

Inițial a fost anunțată o anumită perioadă în care botoșănenii rămân fără apă, însă acest termen a fost ulterior prelungit. Așadar, de la cinci zile fără apă cetățenii județului Botoșani au ajuns să nu aibă apă la robinete mai bine de o săptămână. Deși lucrările au fost finalizate între timp, o mare parte dintre locuitorii care sunt alimentați de la Stânca Costești au acuzat că tot nu au apă la robinete.

O problemă asemănătoare este sesizată și pe zona Dorohoiului, dar și a Flămânziului. Nici cetățenii din aceste zone nu stau mai bine din acest punct de vedere.

Managerul de la Nova Apaserv dă vina pe consumatori

Chemat în ședința de CJSU, Liviu Ștefan, managerul de la Nova Apaserv, spune că situația de la Stânca Costești s-a remediat, însă problema principală ar fi faptul că populația folosește apa pentru a-și uda grădinile sau culturile agricole.

Managerul companiei de apă spune că indiferent dacă sunt rețele noi sau vechi s-ar ajunge în aceeași situație dacă populația utilizează în continuare apa pentru culturile agricole.

Ne așteptăm ca în perioada următoare, cu aportul ăsta de debit, să îmbunătățim semnificativ situația. Evident, nu cred că vom reuși să asigurăm 24/24 peste tot, pentru că rămâne aceeași problemă: consumul exagerat, chiar exagerat, de apă având în vedere utilizarea apei potabile pentru lucrări agricole și grădini. Eu cred că este anormal. De ce spun asta? Și rețelele vechi și rețelele noi care vor fi prelucrate în proiectarea lor se ține cont de anumite aspecte tehnice care vizează exclusiv consumul menajer casnic, și nu folosirea apei în alte lucruri. Ca urmare, niciodată dacă vom folosi în continuare apa potabilă pentru agricultură nu va fi suficientă pe rețele fie noi, fie vechi pentru consumul uman”, a declarat în ședința de CJSU Liviu Ștefan, managerul Nova Apaserv.

Stare de alertă din cauza operatorului de apă

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a declarat că are în vedere instituirea stării de alertă din cauza problemelor generate de operatorul de apă al județului Botoșani.

Iau în considerare declararea unei stări de alertă la nivelul județului Botoșani din cauza problemelor pe care le are operatorul de apă. Am făcut o analiză, m-am consultat la nivel național și vreau să văd cât de oportun este și cum ar ajuta această stare de alertă. Poate nu mai avem temperaturile astea mari, dar vor reveni, iar consumul de apă, cererea de apă pe numărul de clienți pe care îi are Nova Apaserv acum este foarte mare și nu reușește din varii motive. Aceste motive vreau să le discutăm”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Mai mult decât atât, prefectul județului Botoșani afirmă că nu crede că felul în care populația utilizează apa este problema principală care a dus la situația din ziua de astăzi. După consultările cu specialiștii, Sorin Cornilă spune că la Stânca Costești ar fi trebuit să se investească în pompe de capacitate mai mare pentru a face față.

Debitul de acolo (n.r. Stânca Costești) 700 de metri cubi pe oră nu au fost niciodată suficienți nici măcar în extrasezon ca să asigure în toată rețeaua de distribuție, în UAT-urile către pleacă rețeaua asta, într-un program normal conform contractului pe care îl au cu cetățenii. Este probabil o practică asta de a-și uda grădinile și culturile agricole, dar nu știu dacă asta este la baza situației în care suntem astăzi. Cum v-am rugat și ieri, haideți să discutăm sincer și deschis ca să știm care este situația operatorului de apă, după care să vedem cum putem interveni și sprijini proiectele. Din informațiile pe care le am eu, stația aia ar avea nevoie de niște pompe mai mari care să ducă în jur de 1000 de metri cubi. La momentul respectiv s-a investit în niște pompe...”, a adăugat Sorin Cornilă.

Pentru a lămuri faptul că întâlnirea în cadrul CJSU este doar pentru a dezbate și a rezolva problemele generate de compania de apă, prefectul Sorin Cornilă l-a atenționat de la bun început că nu îl acuză de nimic.

Ca să clarific de la bun început, nu vă acuz de nimic. Nu acuz pe nimeni de nimic. Vreau să facem o analiză și să vedem care este situația. Sunteți manager de aproape doi ani cred, a mai fost și altcineva, și altcineva. Undeva, fiecare dintre managerii care au fost are o parte din vină”, a completat prefectul Sorin Cornilă.



 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...