Prefectul Dan Nechifor și subprefecții pot deveni oficial membri de partid

Prefectul Dan Nechifor și subprefecții pot deveni oficial membri de partid

Klaus Iohannis a semnat vineri Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit modificărilor introduse, prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, ci demnitari - să aibă funcție de demnitate publică. Aceștia își pot păstra calitatea de înalt funcționar public pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

De asemenea, prin aplicarea noii reglementări, prefecții și subprefecții pot fi membri ai unor partide politice, situație care este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică.

Statutul prefecților și subprefecților a fost modificat de Guvern prin ordonanță de Urgență în 27 ianuarie 2021.

În aceste condiții, atât prefectul Dan Nechifor cât  și subprefecții pot deveni oficial membri ai partidelor care i-au propus și susținut pentru aceste funcții.

 

Spune-ne opinia ta