Peste 40 de imobile și terenuri din municipiul Botoșani se află într-o avansată stare de degradare, iar proprietarii ar putea fi obligați să plătească impozite de până la patru ori mai mari pentru acestea, a declarat, joi, într-o conferință de presă, primarul Cosmin Andrei.
Potrivit acestuia, la nivelul Primăriei a fost alcătuită o comisie de evaluare, care a inventariat imobilele 22 de terenuri și 20 de construcții aflate în stare de degradare.
„O acțiune pe care am demarat-o în urmă cu ceva timp pentru a verifica clădirile neîngrijite din municipiul Botoșani, pe care am spus că le vom supraimpozita, pentru a-i determina pe proprietari să aducă aceste clădiri într-un stadiu adecvat pentru ceea ce înseamnă urbanism actual în municipiul Botoșani. De asemenea, și pentru terenuri am făcut acest demers”, a afirmat edilul.
Printre imobilele neîngrijite se află atât clădiri aflate pe lista monumentelor istorice, inclusiv fostul Muzeu de Etnografie, Casa „Sofian” și conacul unei rude a lui Nicolae Iorga.
„S-a votat o Hotărâre de Consiliu Local prin care am decis supraimpozitarea acestor clădiri pe baza unui punctaj, pe care l-a determinat comisia. În funcție de acest punctaj, vom intra în Consiliul Local cu procentul de supraimpozitare, după ce vom transmite notificări proprietarilor să reabiliteze clădirile sau să-și îngrijească terenurile.
Următoarea etapă este să trimitem somații, pentru ca în șase luni de zile să se aducă aceste clădiri la un stadiu pe care noi îl așteptăm. Dacă după acest termen, proprietarii nu se conformează, intrăm individual în Consiliul Local pentru a vota supraimpozitarea de 300% sau 400% față de impozitul pe care trebuiau să-l plătească”, a mai arătat Cosmin Andrei.
Reprezentanții municipalității subliniază că este monitorizată în continuare situația terenurilor și clădirilor din oraș.
„În urma verificărilor, mulți dintre proprietari s-au autosesizat și au făcut curățenie, pe teren. La clădiri nu s-a întâmplat în niciun caz, pentru că nici nu era timpul necesar ca să demareze o lucrare de întreținere. Pot fi identificate în continuare clădiri în municipiul Botoșani aflate într-o anumită stare de degradare. La terenuri, cred că am periat jumătate dintre cele care sunt problematice”, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe, viceprimarul Bogdan Buhăianu.