Opt zile suplimentare de concediu pentru funcționarii publici din cadrul DGASPC (video)

Opt zile suplimentare de concediu pentru funcționarii publici din cadrul DGASPC (video)

Funcționarii publici din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) vor beneficia de opt zile suplimentare de concediu de odihnă, prevede un proiect de hotărâre adoptat, vineri, de Consiliul Județean (CJ).

Potrivit actului normativ, perioada aprobată personalului administrativ este echivalentă cu cea acordată personalului contractual, negociată anul trecut cu Sindicatul „Impact”, și este motivată de „condiții grele, periculoase sau vătămătoare” de muncă, rezultate dintr-o expertiză efectuată în 2020 de Direcția de Sănătate Publică.

„Noi am avut un acord colectiv, care a expirat anul acesta, la finele lunii iunie. Pentru personalul contractual, noi am negociat cu Sindicatul „Impact” un contract colectiv de muncă înregistrat la ITM, de aceea a rămas numai partea de funcționari publici pentru aprobarea prin Consiliul Județean. Numărul de 8 a fost negociat cu Sindicatul „Impact”, la fel au și colegii personal contractual”, a precizat directorul DGASPC Botoșani, Doina Nacu.

Vicepreședintele CJ Dorin Birta a susținut acordarea celor opt zile suplimentare de concediu, vorbind despre eforturile depuse pentru integrarea beneficiarilor din centrele de asistență.

„Pentru mine, angajații de la DGASPC sunt niște eroi. Nu sunt cuvinte mari. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați făcut un tur prin toate centrele care sunt în subordinea DGASPC, să luați contact cu beneficiarii din aceste centre. Direcția de Asistență Socială este sub coordonarea mea de puțin timp și am observat o schimbare de comportament inclusiv la conducătorii acestor unități. Cred că nu și-ar dori nimeni, și cred că sunt la sentimentul multora dintre dumneavoastră, să își desfășoare activitatea în aceste unități. Nu au fost obligați să facă asta, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le recunoaștem munca pe care o desfășoară. Tot timpul când ne deplasăm la aceste centre rămânem blocați de unele situații care se petrec în aceste centre și de câtă înțelepciune, determinare și calm pot să aibă acești oameni pentru ca acele persoane să nu simtă o formă negativă din partea societății”, a afirmat Dorin Birta.

Au fost însă și contre în ședința deliberativului județean.

„Opt zile de concediu de odihnă suplimentare este o măsură, o apreciem, probabil este și corectă, dar impactul financiar? Care sunt persoanele care vor beneficia? Contractul colectiv de muncă l-am văzut, l-am discutat, este în normele obișnuite ale contractului colectiv de muncă, nu are nicio legătură cu cererea actuală”, a fost interpelarea liberalei Agnes Holca.

Conform legislației în vigoare, în afara concediului de odihnă, salariații din administrația publică și din unitățile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 și 10 zile lucrătoare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta