O primărie din județ va cumpăra pubele pentru fiecare gospodărie și va amenaja platforme securizate de depozitare a deșeurilor

O primărie din județ va cumpăra pubele pentru fiecare gospodărie și va amenaja platforme securizate de depozitare a deșeurilor

O primărie din județ achiziționează pubele de depozitare a deșeurilor pentru fiecare gospodărie în parte și amenajează platforme securizate, supravegheate video, pentru fiecare bloc. Pentru anul 2022, sunt pregătite mai multe măsuri de gestionare corectă și sortare a deșeurilor.

În comuna Mihai Eminescu, administrația intenționează să modifice programul de ridicare a deșeurilor și să investească în infrastructura de colectare, în primă etapă, în localitățile Cătămărești-Deal și Manolești.

„În urma analizei făcute de către aparatul de specialitate al Primăriei, asupra problemei depozitarii necorespunzătoare a deșeurilor în satul Cătămărești-Deal și, având în vedere că la nivelul comunei populația acestui sat reprezintă 28% din numărul total de locuitori, iar cantitatea de deșeuri ridicate, conform Graficului de colectare, reprezintă aproximativ 60% din cantitatea totală colectată de pe raza comunei, începând de anul următor, deșeurile menajere vor fi colectate din poartă în poartă, o dată pe săptămână”, a transmis primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

În acest sens, Primăria va achiziționa câte o pubelă de 120 litri pentru fiecare gospodărie, din fondul de investiții aferent proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Botoșani”, derulat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECOPROCES”.

Deșeurile din plastic vor fi colectate o dată la două săptămâni.

„Pentru cetățenii care locuiesc la bloc, se vor amenaja platforme împrejmuite. Proprietarii apartamentelor vor primi câte o cheie cu care vor avea acces la acestea. De asemenea, spațiile amenajate vor dispune de supraveghere video. Deșeurile vor fi depozitate selectiv, întrucât vor exista containere pentru deșeuri menajere, dar și pentru cele din plastic”, a spus edilul-șef.

Ca urmare a facilităților care vor fi implementate, taxele pentru deșeuri vor fi mai mari pentru localitățile în cauză.  „S-a stabilit ca minimul taxei de salubrizare să fie de aproximativ 10 lei/ persoană/ lună, valoare modică, în comparație cu taxa de  salubrizare stabilită pentru Municipiul Botoșani care este de aproximativ 15 lei/persoană/lună”, afirmă Gireadă.

Societăților comerciale li se vor preda câte un container, iar deșeurile vor fi colectate săptămânal sau la cerere. Contravaloarea serviciului se va achita în funcție de cantitatea produsă, în   baza bonului de transport.

„Proiectul prezentat va fi finalizat în luna martie a anului următor și va fi pus în practică în satele Cătămărești-Deal și Manolești, în funcție de contractul pe care Primăria urmează să-l încheie cu operatorul licențiat care colectează deșeurile de pe raza comunei Mihai Eminescu. Având în vedere că în momentul de față celelalte sate se încadrează în cantitățile repartizate pe numărul de persoane, colectarea se va efectua de la containerele existente, iar taxa de salubrizare se va stabili în jurul valorii de 8 lei/persoană/lună. Programul de colectare va funcționa în baza unui Regulament de colectare al deșeurilor ce va fi supus spre aprobare de către Consiliul Local al comunei”, a explicat primarul.

De asemenea, autoritățile vor pune la dispoziție un teren în vederea creării unui depozit pentru colectarea altor tipuri de deșeuri (moluz, cauciucuri, crengi, frunze etc.). Acestea vor fi colectate în baza solicitărilor, iar valoarea taxei va fi stabilită în funcție de cantitatea preluată.

 

Spune-ne opinia ta