O clădire monument istoric din municipiul Botoşani, care este acum în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), se află într-o avansată stare de degradare, iar autorităţile culturale atrag atenţie asupra pericolului prăbuşirii imobilului.
Casa Garabet Ciolac a fost construită în anii 1850 de o familie de negustori armeni, iar din 1948 se află în proprietatea statului, după un proces de naţionalizare. Situată în zona ultracentrală a municipiului Botoşani, pe strada Marchian, nr. 7, clădirea este considerată una dintre cele mai valoroase din zonă.
„Familie care a construit-o, proprietarii de atunci, erau printre cei mai importanţi negustori armeni din Botoşani. Este foarte important că ea a rămas în picioare şi pe perioada comunistă, având o importantă valoare arhitecturală”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Dănuţ Huţu.
De mai bine de zece ani, Casa Garabet Ciolac, în care a funcţionat DSP, a fost abandonată. DJC a cerut în mai multe rânduri proprietarului să reabiliteze clădirea, însă, în lipsa fondurilor, demersul a rămas fără rezultat.
„În fiecare an notificăm proprietarul, însă de fiecare dată ni se răspunde că pregătesc proiectul", a precizat Huţu.
Directorul DSP, Monica Adăscăliţei, susţine că face demersuri atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Ministerul Dezvoltării, pentru a atrage finanţarea necesară refacerii clădirii cu valoare istorică.
„Am încercat, din momentul în care am luat mandatul la DSP Botoşani, să fac demersurile necesare pentru a obţine fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri monument istoric. Am făcut o primă vizită la Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni şi urmează să avem o vizită şi la Ministerul Dezvoltării. Încercăm o finanţare din fonduri europene, fie din bugetul ambelor ministere, pentru a reabilita această clădire, pentru că în primul rând este o clădire monument istoric, este o clădire extraordinară, care poate fi utilizată pentru sistemul sanitar”, a precizat Adăscăliţei.
Casa Garabet Ciolac nu a fost reabilitată niciodată, deşi este inclusă pe Lista monumentelor istorice. Clădirea are pe pereţii exteriori mai multe statuete, dar şi elemente ornamentale, care i-au dat şi continuă să îi dea valoare arhitecturală.