O clădire monument istoric, proprietate a Ministerului Sănătăţii, în avansată stare de degradare

O clădire monument istoric, proprietate a Ministerului Sănătăţii, în avansată stare de degradare

O clădire monument istoric din municipiul Botoşani, care este acum în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), se află într-o avansată stare de degradare, iar autorităţile culturale atrag atenţie asupra pericolului prăbuşirii imobilului.

Casa Garabet Ciolac a fost construită în anii 1850 de o familie de negustori armeni, iar din 1948 se află în proprietatea statului, după un proces de naţionalizare. Situată în zona ultracentrală a municipiului Botoşani, pe strada Marchian, nr. 7, clădirea este considerată una dintre cele mai valoroase din zonă.

„Familie care a construit-o, proprietarii de atunci, erau printre cei mai importanţi negustori armeni din Botoşani. Este foarte important că ea a rămas în picioare şi pe perioada comunistă, având o importantă valoare arhitecturală”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Dănuţ Huţu.

De mai bine de zece ani, Casa Garabet Ciolac, în care a funcţionat DSP, a fost abandonată. DJC a cerut în mai multe rânduri proprietarului să reabiliteze clădirea, însă, în lipsa fondurilor, demersul a rămas fără rezultat.

„În fiecare an notificăm proprietarul, însă de fiecare dată ni se răspunde că pregătesc proiectul", a precizat Huţu.

Directorul DSP, Monica Adăscăliţei, susţine că face demersuri atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Ministerul Dezvoltării, pentru a atrage finanţarea necesară refacerii clădirii cu valoare istorică.

„Am încercat, din momentul în care am luat mandatul la DSP Botoşani, să fac demersurile necesare pentru a obţine fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri monument istoric. Am făcut o primă vizită la Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni şi urmează să avem o vizită şi la Ministerul Dezvoltării. Încercăm o finanţare din fonduri europene, fie din bugetul ambelor ministere, pentru a reabilita această clădire, pentru că în primul rând este o clădire monument istoric, este o clădire extraordinară, care poate fi utilizată pentru sistemul sanitar”, a precizat Adăscăliţei.

Casa Garabet Ciolac nu a fost reabilitată niciodată, deşi este inclusă pe Lista monumentelor istorice. Clădirea are pe pereţii exteriori mai multe statuete, dar şi elemente ornamentale, care i-au dat şi continuă să îi dea valoare arhitecturală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de mii de tichete pentru vaccinați vor ajunge la Botoșani

Vineri, 28 Ianuarie 2022
574

Săptămâna viitoare vor ajunge la Botoșani 38.700 de tichete pentru persoanele care s-au imunizat împotriva infecției cu virusul Covid-19 după data de 1 septembrie cu schema completă,...

Activități de cunoaștere a istoriei și specificului local, încheiate cu un spectacol de gală pentru cercetașii din județ

Vineri, 28 Ianuarie 2022
179

În cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859, în perioada 22-24 ianuarie, a.c. Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, tineri și voluntari din județ...

Rata șomajului este de 2,07% în județul Botoșani

Vineri, 28 Ianuarie 2022
143

La sfârșitul lunii decembrie a anului 2021, în județul Botoșani erau înregistrați 2.835 de șomeri, rata șomajului fiind de 2,07%, informează Agenția Județeană pentru Ocupar...