Numeroase familii de botoșăneni, ajutate să treacă cu bine peste iarnă

Direcția de Asistență Socială Botoșani (DAS) a anunțat că un număr de 1.008 botoșăneni vor beneficia de ajutor de încălzire pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024.

Numeroase familii de botoșăneni, ajutate să treacă cu bine peste iarnă

   Foto: Brașov TV

În această categorie intră persoanele care au depus cereri până la data de 20 noiembrie 2023, potrivit reprezentanților DAS Botoșani.

Ajutoarele acordate în funcție de sursa de încălzire a locuinței se prezintă după cum urmează:

  • Gaze naturale – 782 de beneficiari;
  • Lemne – 207 de beneficiari;
  • Energie electrică – 19 beneficiari.

La aprobarea ajutorului pentru încălzire, pragul maxim admis al veniturilor este de 1.386 de lei net de persoană, în cazul familiilor, respectiv de 2.053 de lei net în cazul persoanei singure, precizează reprezentanții DAS Botoșani.

Datele centralizate de DAS Botoșani mai arată că 1.934 de botoșăneni vor primi supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Vor primi supliment pentru energie:

  • 782 de botoșăneni care își încălzesc locuințele cu aparate racordate la rețeaua de gaze naturale;
  • 207 de botoșăneni care au sobe sau centrale pe lemne;
  • 945 de botoșăneni care asigură confortul termic cu aparate electrice.

Potrivit reglementărilor legale, suplimentul pentru energie este 20 de lei lunar pentru cei care își încălzesc locuințele cu combustibili solizi sau petrolieri, 30 de lei lunar pentru beneficiarii care au surse de încălzire racordate la rețeaua electrică, respectiv 10 lei lunar pentru persoanele care au în locuințe centrale pe gaz.

DAS primește în continuare cereri pentru ajutoare de încălzire

Pentru cererile depuse după data de 20 noiembrie 2023, ajutorul va fi dat începând cu data de 1 a lunii următoare înregistrării cererii.

Botoșănenii care se încadrează în criteriile legale de acordare a acestui ajutor sunt așteptați la sediul Direcției de Asistență Socială pentru a depune cereri. Este important ca ei să declare date corecte în ceea ce privește componența familiei, veniturile lunare și bunurile deținute”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edilul care coordonează activitatea DAS Botoșani.       

Verificarea bunurilor mobile și imobile deținute în proprietate de toți membrii familiei cu vârsta peste 18 ani, înscriși în cerere, se va face periodic de către Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Botoşani, la solicitarea Direcției de Asistență Socială.        

Prezentarea unor informații incorecte în ceea ce privește componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, bunurile mobile şi imobile deţinute constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 de lei, conform prevederilor Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceeași lege prevede că ajutorul de încălzire încasat necuvenit se recuperează, susțin reprezentanții DAS Botoșani.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
127

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1079

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi din întreaga țară!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
98

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral încep luni simularea examenului de Bacalaureat. Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica ...