Municipalitatea ia în calcul renunțarea la proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai (video)

Municipalitatea ia în calcul renunțarea la proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai (video)

Există posibilitatea ca autoritățile locale să renunțe la reabilitarea liniilor de tramvai din municipiul Botoșani, proiect derulat din fonduri europene, în cazul în care ofertele operatorilor interesați să execute lucrările depășesc semnificativ bugetul alocat, a declarat primarul orașului, Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, procedura de negociere directă a fost prelungită până la finele acestei luni. Primăria se află în tratative cu gruparea SC Conest SA, SC Pod Proiect SRL și SC Mari Vila SRL, respectiv cu asocierea SC Alstom Transport SA și SC Electroalfa International SRL. Problema invocată de acestea este majorarea prețurilor în domeniul construcțiilor, ceea ce implică un risc major ca executantul să nu poată finaliza lucrările decât prin aport financiar.

De cealaltă parte, municipalitatea atrage atenția că suma corespunzătoare cofinanțării este exorbitantă. Ofertele financiare motivate de reprezentanții celor două asocieri de firme depășesc cu câteva zeci de milioane de lei bugetul, în cazul ambelor loturi ale rețelei de rulare. Pentru reabilitarea liniei 101, finanțarea europeană este de 74,5 milioane de lei, iar cea mai bună ofertă a operatorilor este de 106,6 milioane de lei. Pentru linia 102, bugetul alocat este de 73,4 milioane de lei, în timp ce oferta minimă este de 108,9 milioane de lei.

„Suntem în procedură de evaluare, iar la sfârșitul lunii voi veni cu concluzii în ceea ce privește licitația și decizia pentru reabilitarea infrastructurii pentru tramvaie. În acest moment, sunt două asocieri de firme cu care suntem în discuții și în evaluare. Există riscul să primim o ofertă financiară mult prea mare și să luăm decizia să renunțăm la acest contract de finanțare. Valoarea cofinanțării este fabuloasă, discutăm de 60 de milioane de lei, la o finanțare europeană de 180 de milioane de lei, iar dorința botoșănenilor este de a avea un transport public în comun cu alte mijloace, în afara celor pe care le-am avut până acum și pentru care am primit finanțare europeană, adică transport public cu tramvaiul”, a afirmat Cosmin Andrei.

 

 

 

Spune-ne opinia ta