Municipalitatea depune proiect pentru înlocuirea tramvaielor cu autobuze electrice (video)

Municipalitatea intenționează să accese fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziția unui număr de 11 autobuze electrice, în cadrul unui proiect de modernizare a transportului public în valoare de peste 5,3 milioane de euro, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Cosmin Andrei.

Potrivit sursei citate, mijloacele ecologice ar urma să îmbogățească parcul auto al companiei Eltrans SA și să înlocuiască actualele autobuze care circulă pe traseele 101 și 102, închiriate într-un sistem de leasing operațional.

„Ne dorim înlocuirea acestor autobuze cu unele electrice pentru care avem posibilitatea de finanțare într-un procent de 100%, deci fără cofinanțare de la bugetul local, autobuze nepoluante, moderne, care să înlocuiască autobuzele diesel, pe circuitul liniilor 101 și 102. Nu putem opera în acest moment în alte zone din municipiul Botoșani, pentru că avem o delegare de gestiune în ceea ce privește transportul public efectuat cu autobuze până în anul 2026, așa cum a decis Consiliul Local, pentru o societate privată care efectuează acest transport, în completarea celui pe liniile 101 și 102”, a declarat Cosmin Andrei.

Edilul a precizat că rata lunară pentru operaționalizarea autobuzelor diesel este de 160.000 de lei și că se va denunța contractul de închiriere a acestora, dacă întreținerea mijloacelor electrice va antrena costuri mai reduse.

„Există o clauză de denunțare unilaterală a contractului sau chiar cu acordul părților, dar cu plata unor penalități, care presupun plata a 25% din valoarea facturilor neachitate până la finalul contractului. Cu alte cuvinte, cu cât suntem mai aproape de termenul final, cu atât suma pe care ar trebui să o plătim pentru aceste autobuze ar fi mai mică. Într-un calcul economic, cu ceea ce înseamnă costuri pentru aceste autobuze electrice pe care le vom primi fără o cofinanțare, fără a mai plăti carburant pentru aceste autobuze, vom lua în considerare la momentul în care vom primi autobuzele electrice dacă denunțăm sau nu contractul. Un contract care nu a fost făcut foarte avantajos nici pentru societatea Eltrans, nici pentru municipiul Botoșani, deoarece a presupus un număr maxim de kilometri pe care îl pot efectua aceste autobuze și care nu satisface nevoile de transport pe liniile 101 și 102. Au fost mici depășiri”, a precizat primarul.

El a subliniat că proiectele vizând reabilitarea liniilor de tramvai și achiziția materialului rulant nu sunt avantajoase pentru municipiul Botoșani, pregătindu-se intervenții de reabilitare a tronsoanelor afectate de rețea.

„Necesarul de bani este foarte mare, față de situația inițială unde aveam o cofinanțare de 2%, ajunge spre 50%, la o valoare de câteva zeci de milioane de euro, ceea ce este împovărător pentru municipiul Botoșani și exclude alte variante de dezvoltare. Cel de-al doilea impediment îl reprezintă termenul pentru decontarea sumelor din fondurile europene, care este decembrie 2023, într-o situație în care nu am avut câștigător în urma licitațiilor pe care le-am demarat și în situația în care nu avem proiect tehnic”, a mai explicat Cosmin Andrei, adăugând că botoșănenii, „într-o oarecare măsură, nu-și doresc acest proiect și au cerut înlăturarea infrastructurii pentru tramvai care periclitează traficul la nivelul municipiului”.

Primarul a anunțat că primele zone vizate pentru eliminarea șinelor de tramvai și a dalelor sunt Primăverii, Sucevei și Calea Națională - Brico Dépôt.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta