Modernizarea Drumului Strategic, în competiția Regiostars a celor mai bune proiecte europene! (foto)

Proiectul de modernizare a Drumului Strategic a intrat în competiÈ›ia Regiostars, eticheta europeană de excelență pentru proiectele finanÈ›ate de UE care demonstrează impactul È™i incluziunea dezvoltării regionale.

Proiectul „Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: BotoÅŸani-IaÅŸi” concurează la categoria „O Europă conectată”, care reuneÈ™te proiectele ce au avut ca scop îmbunătățirea mobilității È™i conectivității între regiuni. Pentru participarea la premiile Regiostars, a fost necesară o scrisoare de aprobare de la Autoritatea de Management al Programului OperaÈ›ional Regional, deoarece puteau fi acceptate maximum cinci proiecte. Drumul Strategic a întrunit toate condiÈ›iile unui proiect de succes È™i se numără printre proiectele care au primit aprobarea de a participa în competiÈ›ie.

În ultimii trei ani È™i jumătate, Consiliul JudeÈ›ean a demonstrat că se poate face administraÈ›ie la cel mai înalt nivel la BotoÈ™ani. După eticheta EloGE, Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare acordată de Consiliul Europei celor mai bune administraÈ›ii locale, participarea în competiÈ›ia Regiostars cu proiectul Drumului Strategic este o nouă recunoaÈ™tere a performanÈ›ei administrative a echipei Consiliului JudeÈ›ean. La preluarea mandatului, acest proiect era cel mai întârziat din regiune, pentru ca la finalul ciclului financiar să fie singurul finalizat în termen”, a declarat Doina Federovici, preÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean BotoÈ™ani, care a È›inut să mulÈ›umească tuturor celor implicaÈ›i în realizarea Drumului Strategic.

Toate proiectele vor fi evaluate de un juriu compus de cadre universitare, care va selecta proiectele finaliste. Runda finală de selecÈ›ie va avea loc în cadrul „Săptămânii europene a regiunilor È™i oraÈ™elor”, la Bruxelles.

În perioada 2 septembrie – 8 octombrie 2024, publicul va avea posibilitatea de a-È™i vota finalistul preferat. CâÈ™tigătorii vor fi anunÈ›aÈ›i în cadrul ceremoniei Regiostars, care va avea loc pe 9 octombrie È™i vor beneficia de o campanie de comunicare locală, gestionată în cooperare cu DG REGIO.

Drumul Strategic are 106,265 kilometri È™i uneÈ™te 15 comune: GorbăneÈ™ti, BlândeÈ™ti, SuliÈ›a, Lunca, Todireni, HăneÈ™ti, Dângeni, TruÈ™eÈ™ti, AlbeÈ™ti, Hlipiceni, Răuseni, CălăraÈ™i, Mihălășeni, Dobârceni (BotoÈ™ani) È™i Șipote (IaÈ™i). Valoarea totală a lucrărilor de modernizare se ridică la 497 milioane de lei, inclusiv TVA.

Lucrările de modernizare au fost complexe È™i au presupus refacerea în totalitate a fundaÈ›iei È™i a căii de rulare pe cei 106,265 kilometri, au fost construite 3 noi poduri, alte 9 au fost reabilitate, iar 485 podeÈ›e laterale È™i longitudinale au fost modernizate.

Prin acest proiect s-au construit È™i 70 de kilometri de trotuare în localități, staÈ›ii pentru transportul public de călători È™i parcări. S-au amenajat intersecÈ›iile cu drumurile laterale, 5 treceri la nivel cu calea ferată È™i sensuri giratorii. În ceea ce priveÈ™te hidraulica drumului, aceasta este asigurată prin construirea a 176 de kilometri de È™anÈ›uri, rigole carosate, triunghiulare sau de acostament È™i peste 14 kilometri de drenuri pentru stabilizarea alunecărilor de teren È™i a zonelor mlăștinoase.

Drumul Strategic reprezintă cea mai economică alternativă de conectivitate rutieră a judeÈ›elor BotoÈ™ani È™i IaÈ™i. Prin investiÈ›ia făcută de către Consiliul JudeÈ›ean BotoÈ™ani s-au creat premisele dezvoltării regiunii de sud È™i est a judeÈ›ului. În acelaÈ™i timp, a crescut siguranÈ›a circulaÈ›iei rutiere, iar timpii în care se parcurg distanÈ›ele dintre localitățile din sudul judeÈ›ului au scăzut substanÈ›ial. AÈ™a arată dezvoltarea”, a conchis Doina Federovici.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casă în flăcări, un botoșănean a văzut focul și și-a salvat mama, apoi a sunat la 112!

astăzi, 08:53

S-a întâmplat în localitatea Movileni. Flăcările au fost observate de unul dintre copiii proprietarei, care locuieÈ™te în aceeaÈ™i gospodărie. Acesta a ajutat-o pe femeie sÄ...

Atenție la condițiile de trafic! Botoșaniul se află sub Cod Galben în această dimineață!

astăzi, 08:10

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru judeÈ›ul BotoÈ™ani, valabil până la ora 10:00. Din această cauză, pe drumurile din localitățile menÈ›ionate se va reduce vizibilitate...

Calendar ortodox, 5 octombrie: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:00

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui DiocleÅ£ian (284-305) ÅŸi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun ÅŸi milostiv pe c...