Mesajul ministrului pentru protestatarii din Finanțe: ”Îndemn la calm și să avem puțină răbdare” / “Proiectul de ordonanţă nu îi afectează pe cei cu venituri mici”

Angajaţii din Finanțe au protestat, vineri, la Botoșani faţă de prevederile ordonanţei de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern.

Zeci de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) din Botoșani și-au întrerupt spontan munca, vineri, și au ieșit în fața instituției în semn de protest, alăturându-se astfel acțiunilor colegilor din țară.

După declanșarea protestelor în mai multe județe din țară, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a îndemnat la calm. „Nu pot să le rezolv peste noapte”, a subliniat ministrul.

„Este îndreptățit tot ceea ce dumnealor au ca forme de revendicare din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă și sunt instituția cea mai importantă a României. (...) Eu mi-am luat niște angajamente și lumea ar trebui să aibă răbdare ca să le putem duce la bun sfârșit. Eu am venit în urmă cu o lună și jumătate și am preluat conducerea acestui minister. Nu pot să le rezolv peste noapte și nu cred că există astfel de pretenții. Eu îndemn la calm și să avem puțină răbdare până găsesc soluții la problemele și revendicările lor”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloş a explicat că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici.

“Proiectul de ordonanţă, în niciun fel nu afectează pe cei cu venituri mici. Funcţiile de execuţie, nu s-a discutat ca cineva să fie dat afară, ca cineva să dea concurs pentru ocuparea unui post de execuţie. Şefii de birouri care se vor desfiinţa vor avea ofertă pentru funcţii publice de execuţie şi după aceea se vor reduce posturile vacante. Asta este acum, dar decizia este la nivelul coaliţiei de guvernare. Noi suntem integratorii ai acestor măsuri şi lucrurile se pot schimba până la momentul la care va fi aprobată ordonanţa şi, desigur, în prealabil, discuţia cu Comisia Europeană. (…) Această plafonare sau o limitare pe care aţi văzut-o în proiectul de ordonanţă nu este pentru a afecta pe cei cu veniturile mici. Ar fi o nebunie. Este pentru cei care au 20.000 de lei salariu şi noi să le dăm indemnizaţiile de hrană sau vouchere de vacanţă. Este imoral cel puţin acest lucru şi nu cred că cineva susţine astfel de aberaţii care s-au întâmplat în sistem”, a mai transmis Marcel Boloş.

Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Botoșani, Ploieşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman.

În cursul zilei de joi, finanţiştii au anunţat că declanşează protestele în întreaga ţară, în urma apariţiei proiectului Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conţine prevederi referitoare la:

- Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

- Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Anularea posturilor vacante

- Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

- Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generală

De asemenea, în data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, sindicaliştii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

astăzi, 19:51

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

astăzi, 19:15

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

astăzi, 18:34

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...