Memorandum de 90 de milioane de lei pentru vămile și drumurile din județ (fotogalerie)

Memorandum de 90 de milioane de lei pentru vămile și drumurile din județ (fotogalerie)

 

Trei sectoare de drum judeţean din Botoşani urmează să fie preluate de Ministerul Transporturilor în vederea redeschiderii Punctului de trecere a frontierei de la Racovăţ, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ).

Guvernul României a aprobat Memorandumul privind preluarea acestor sectoare de drum judeţean şi încadrarea lor în categoria funcţională a drumurilor de interes public naţional. De asemenea, au fost decise şi investiţiile care urmează să fie făcute de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în aceste sectoare de drum.

Astfel, în următorii doi ani, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăţ şi până la Dorohoi şi alte cinci milioane de lei pentru reparaţii pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăţ – Fundu Herţa – Cristineşti – Dragalina.

Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staţionare şi dotările vamale de la Racovăţ.

„Punctul Vamal Racovăţ are o importanţă strategică pentru judeţul Botoşani, iar în actualul context geopolitic poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar şi economic pentru Ucraina. Pe parcursul anului am avut mai multe rânduri de întâlniri cu oficialii ucraineni şi cei de la Bucureşti în vederea redeschiderii Punctului vamal, care nu mai funcţionează din 2010. Totul depinde de partea ucraineană, cât de repede reuşeşte să aducă punctul vamal la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschis. Preluarea drumurilor judeţene de către Ministerul Transporturilor şi asigurarea finanţării lucrărilor de modernizare şi reparaţii este o veste foarte bună pentru judeţul Botoşani. Urmează să fie emisă Hotărârea de Guvern prin care cele trei drumuri judeţene vor fi transformate în drumuri naţionale şi date în administrarea Ministerului Transporturilor”, a declarat, citată în comunicatul de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici.

Prin Memorandumul aprobat de Guvern s-au estimat şi cheltuielile necesare pentru dotări Punctul vamal Rădăuţi-Prut şi lucrările ce se impun pe sectorul de drum naţional Rădăuţi-Prut – Dorohoi, în următorii doi ani. Investiţiile în Punctul vamal vor fi de aproximativ 1,1 milioane lei şi vizează cântare, platforme cântar, containere şi echipamente de calcul. De asemenea, vor fi alocate 3,5 milioane de lei pentru lărgirea părţii carosabile din incinta vămii şi aproximativ 6 milioane de lei pentru lărgirea sectorului de drum DN 29A, Vamă – Pod Rădăuţi-Prut.

Guvernul ia în calcul şi alocarea a 9,2 milioane de lei pentru întreţinerea sectorului de drum dintre Rădăuţi-Prut şi Dorohoi şi a 1,3 milioane de lei pentru amenajarea unei platforme de staţionare a vehiculelor grele în vederea controlului.

„Pentru Punctul de trecere de la Rădăuţi-Prut şi sectorul de drum naţional vorbim de aproximativ 21 de milioane de lei, bani care vor intra în următorii doi ani în judeţ. Prin acest Memorandum s-a stabilit ca investiţiile în punctele vamale din judeţ şi drumurile care le deservesc să se ridice la aproximativ 90 de milioane de lei. Vom continua demersurile pentru ca aceste investiţii aprobate de Guvern să devină cât mai repede realitate”, a mai spus Doina Federovici.








 

 

Spune-ne opinia ta