Tarifele practicate de operatorul de transport SC Microbuzul SRL au fost majorate, joi, cu aprobarea unanimă a Consiliului Local (CL). Compania percepe însă o taxă suplimentară, nereglementată printr-un act normativ, iar administratorul spune că acel comision rezultă dintr-o serie de „tehnici manageriale”.
Potrivit deciziei adoptate, prețul unui bilet de călătorie crește la 3 lei, abonamentul lunar standard se majorează la 124 de lei, inclusiv TVA. Elevii, pensionarii și persoanele cu handicap beneficiază în continuare de transport gratuit, cheltuielile aferente fiind suportate din bugetul local.
Într-o adresă transmisă Consiliului Local, directorul SC Microbuzul SRL, Dumitru Balan, arată că noile tarife sunt „urmare a creșterii continue a prețului la combustibil cu aproximativ 60%”, dar și a scumpirii RCA cu 100%, a chiriei cu 50% și a impozitelor cu 50%.
Totuși, operatorul percepe o taxă de eliberare a abonamentelor, în cuantum de 10 lei, care nu a fost reglementată de legiuitor. Remarca a fost făcută de consilierul Raluca Ștefania Curelariu, care a cerut explicații în acest sens: „Am să profit de prezența reprezentantului Microbuzul aici și am să-l întreb în baza cărei prevederi dintr-o hotărâre de consiliu se percepe tarif de emitere abonament de 10 lei”.
„Contravaloarea rezultă din faptul că noi plătim chirie la Primărie pentru spațiul pe care îl avem, chioșcul ăla de la Piață. De asemenea, este un om special plătit de societatea Microbuzul care face această treaba. (...) În mod normal, prețul unui bilet vine de vreo 3 lei și vreo 70 de bani. Noi ne-am asumat acei 70 de bani să-i suportăm noi prin anumite tehnici manageriale, care nu sunt altceva decât micșorarea fie a numărului de salariați, că noi de unde putem avea tehnici manageriale în mod deosebit, fie punându-i să lucreze mai mult și plătindu-i mai mult. Deci noi deja am coborât de la 3,70 lei la 3 lei, ne-am asumat noi ca societate de transport. E o cheltuială suplimentară pe care noi o plătim. Plătim chiria, plătim curentul și toate dările aferente pentru acel cartonaș, pe care nu îl includem la acest preț. Există la fundamentare toate cheltuitele din spatele acestor documente de călătorie”, a răspuns Dumitru Balan.
Consilierul Eugen Țurcanu a ironizat subtil „tehnicile manageriale” ale omului de afaceri, indicând spre deficiențe pe care locuitorii municipiului le reclamă constant în ceea ce privește transportul public.
„Îl cunosc de foarte mulți ani pe domnul Balan, apreciez activitatea lui, l-am susținut tot timpul și am considerat că avem nevoie de transport civilizat și în zonele marginale supranumite trasee unde nu puteau ajunge tramvaiele municipalității. Înțeleg că are tehnici manageriale extraordinare, dar în aceste tehnici înțeleg că unele microbuze sunt foarte noi, altele sunt mai puțin noi, înțeleg că salariații sunt mai civilizați sau nu, că și așa e criză de șoferi pe piață, înțeleg multe. Dar nu înțeleg de ce nu mergeți la orele pentru care ați câștigat contractul. Primim reproșuri, ne critică lumea, spune că suntem partizani. Înțelegeți că oamenii au nevoie de serviciile dumneavoastră. Nu vă duceți dimineața, măcar mergeți până la o oră mai târzie”, a atras atenția Țurcanu.
Proiectul de hotărâre privind majorarea tarifelor societății Microbuzul a întrunit 21 de voturi favorabile din 21 posibile.