Lumea lui Eminescu prinde viață în realitatea virtuală, proiect de peste 175 de mii de lei la Memorialul Ipotești!

Proiectul se intitulează „Tabloul povestește” și presupune valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, dar și mai multe desene în tuș din proprietarea Memorialului.

Lumea lui Eminescu prinde viață în realitatea virtuală, proiect de peste 175 de mii de lei la Memorialul Ipotești!

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a obținut o nouă finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba de un proiect de peste 175 de mii de lei, din care fondurile asigurate de AFCN sunt de 150 de mii de lei, iar contribuția Memorialului Ipotești de peste 26 de mii de lei.

Proiectul, „Tabloul povestește”, presupune valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în proprietatea Memorialului care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul socio-politic al României secolului XIX. Aceste tablouri în tuș vor fi digitalizate și augmentate. Pentru fiecare grup tematic de tablouri, va fi creat un cod QR.

De asemenea, va fi realizat, de către elevii liceelor de artă în cadrul unei tabere de pictură la Ipotești, un film de animație care să prezinte momentele biografice ilustrate de Spiru Vergulescu și elemente din realitățile socio-politice ale epocii.

Echipa de la Memorialul Ipotești, condusă de doamna manager Ala Sainenco, este una dintre ele mai performante și inovative. Cu toții au înțeles importanța atragerii fondurilor nerambursabile pentru realizarea proiectelor culturale pe care le gândesc. Prin acest proiect datorită animațiilor, expoziția de bază de la Ipotești va căpăta noi straturi de semnificație”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, felicitându-i, totodată, pe cei implicați în proiect.

După implementarea proiectului, vizitatorii vor putea scana cu telefonul orice desen, iar pe ecran vor apărea straturi suplimentare de informație și elemente interactive: secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, contextualizate prin scene din peisajul cultural, social și politic din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Starețul de la Sihăstria, despre caonizarea duhovnicilor botoșăneni. ”Când m-am simțit mai slab sau mai neputincios, le-am cerut ajutorul!” (Foto)

astăzi, 12:29
61

Reacția starețului Mănăstirii Sihăstria vine după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a nu mai puțin de 16 mari creștini români, printre aceștia aflân...

Litigiu între FC Botoșani și U Cluj, din cauza jucătorului plecat la Farul: ”Probabil că acum sunt supărați pe mine!”

astăzi, 11:32
231

Cele două au colaborat cândva, pentru transferul lui Victor Dican. Botoșani l-a cumpărat în 2022 pe acesta pentru 100.000 de euro, plus un procent de revânzare care însă nu...

ISU Botoșani: COD ROȘU de caniculă prelungit până marți!

astăzi, 10:33
182

Valul de căldură va fi intens și persistent. Temperaturile maxime vor fi de 37- 42 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 22 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi...