Lucrări de consolidare la structura clădirii Muzeului (fotogalerie)

Lucrări de consolidare la structura clădirii Muzeului (fotogalerie)

18 mai este „Ziua Internațională a Muzeelor”. Cele mai importante muzee din județul Botoșani sunt în administrarea Consiliului Județean, care acordă o atenție deosebită dezvoltării și modernizării rețelei muzeistice, având proiecte, în diferite stadii de implementare, care se apropie de 25 de milioane de euro.

În acest context, președintele Consiliului Județean Botoșani a vizitat șantierul deschis la Muzeul Județean. Lucrările au ajuns în faza intervențiilor pentru consolidarea structurii de rezistență, după ce constructorii au terminat de decapat pereții, planșeele și pardoselile.

„Constructorul a început consolidarea fundației și aducerea clădirii la standardele de siguranță actuale. Sunt lucrări complexe, de durată și care se vor ridica la peste șapte milioane de euro. Am reiterat constructorului solicitarea să facă lucrări de calitate și în termenele asumate prin contract. Reabilitarea muzeului este un proiect important în domeniul cultural al județului Botoșani și prin transpunerea lui în practică vom prelungi viața unei clădiri de patrimoniu. Mai mult, botoșănenii vor avea parte de un muzeu modern, cu facilități de ultimă oră, așa cum există în toate marile orașe ale Europei”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie presupune lucrări de amploare, pe lângă consolidarea fundației și a pereților de piatră, urmând a fi refăcute: tencuiala, finisajele și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

Valoarea totală a proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.

Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. De-a lungul anilor, clădirea a mai găzduit, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.
 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PS Ignatie, la hramul Mănăstirii Coșula: ”Omul mândru nu reușește niciodată să se stăpânească pe sine însuși, în schimb vrea să-i domine pe alții”

astăzi, 08:16
15

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, miercuri, 6 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitulu...

Vlad Miron, fratele Alexandrei Ivanov, după concedierea doctoriței: ”Vreau să i se retragă dreptul de a mai practica medicina!”

astăzi, 07:51
206

Alexandra, mama a trei copii, a fost lăsată să se chinuiască timp de şapte ore pe patul de spital. Cu dureri insuportabile și sângerări, femeia a cerut de mai multe ori ca un medic să o ...

Comuna sărăciei lucii renaște. Cum și-au reparat cetățenii singuri școala: „Ne era și teamă să nu se înece copiii la bude!”

astăzi, 07:13
180

Comuna Dimăcheni, din județul Botoșani, este formată din trei sate cu doar 1.300 de suflete. Pe teritoriul comunei nu-și avea sediul niciun agent economic iar localnicii trăiau doar din agricult...