Localitățile fără poliție locală vor trebui să înființeze o pază locală

Paza bunurilor, a persoanelor și a obiectivelor din localitățile fără poliție locală ar putea fi asigurată de voluntari. Măsura înființării unui sistem de pază civilă comunală sau locală este cuprinsă într-un proiect legislativ ce se află în dezbaterea senatorilor.
 
 
Anumite obiective din mediul rural ar putea fi păzite de voluntari, potrivit Propunerii legislative pentru completarea şi modificarea Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a Legii nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, document ce a fost pus recent în dezbaterea Senatului. Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
După cum prevede proiectul de act normativ citat de Avocatnet.ro, unitățile “administrativ teritoriale care nu au înființat poliția locală sau au în componență localități rurale își organizează pe teritoriul unității paza locală/comunală conform prevederilor prezentei legi”.
 
Conform textului documentului, primarul localității este cel ce va fi obligat să ia măsuri pentru asigurarea pazei bunurilor publice și ale cetățenilor și tot el va răspunde pentru întocmirea planului de pază a localității. De fapt, primarul doar va coordona și superviza întocmirea planului de pază, acesta fiind elaborat de către organele locale de poliție sau de structurile implicate în activitatea de pază.
 
În același timp, localitățile fără poliție locală sau care au în componență alte localități rurale vor putea încheia parteneriate cu organizații neguvernamentale (ONG) care ar putea asigura paza bunurilor și cetățenilor sau să contribuie la asigurarea ordinii publice.
 
Potrivit documentului, ONG-urile vor putea “fi finanțate din bugetul local pentru procurarea de echipamente de protecție ori specifice activității, însemne și mijloace de apărare sau utilitare, întreținerea, funcționarea acestora, precum și pentru orice alte cheltuieli necesare bunei executări a voluntariatului specific”.
 
Totodată, proiectul de act normativ introduce în definiția voluntariatului, alături de activități din domenii precum arta și cultura, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială etcetera, și paza civilă comunală/ locală sau ordinea publică.
 
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident într-o localitate din Botoșani, au intervenit pompierii! (foto)

astăzi, 19:24

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi...

Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

astăzi, 18:30

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pent...

Spectacolul „Scufița Roșie” se joacă în această săptămână la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:45

Spectacolul „Scufița Roșie” este o adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault. Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu. Din...