LA MULTI ANI! Jandarmii botosaneni in sarbatoare!

LA MULTI ANI! Jandarmii botosaneni in sarbatoare!
Astazi, 3 aprilie, se implinesc 159 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane.

Anual, in saptamana premergatoare desfasurarii manifestarilor prilejuite de Ziua Jandarmeriei Romane, la 3 aprilie, in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Botosani se organizeaza Ziua Veteranilor Unitatii, ocazie cu care sunt invitati veteranii jandarmi, evocandu-se momente din activitatea acestora.

De asemenea, si in acest an, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Botosani organizeaza o serie de manifestari in perioada premergatoare zilei jandarmilor, respectiv: Cupa Jandarmeriei la tir, Cupa Presei la tir, Cupa Jandarmeriei la minifotbal, Ceremonial militar, Simpozionul Jandarmeria romana - arc peste timp, Expozitie de carte si Crosul Jandarmeriei 2009 – editia a II-a. Jandarmeria Romana apare pentru prima data in Moldova.

Prin Ofisul numarul 13, din 17 februarie 1850, in baza Conventiei de la Balta-Liman, Grigore Alexandru Ghica deschidea prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850, printr-un alt Ofis, solicita luarea in discutie a proiectului legii privind reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi.

La 3 aprilie 1850, in Moldova, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in Corp de Jandarmi, lege care dadea statut juridic acestei arme, legitimand-o in fata celorlalte arme si a natiunii romane.

Aceasta zi marcheaza nasterea Jandarmeriei in spatiul romanesc, si devine, prin Legea Organica a Jandarmeriei Romane, din 5 iunie 1998, Ziua Jandarmeriei Romane. Despre inceputurile Jandarmeriei in Tarile Romane exista putine izvoare documentare.

Termenul, ca atare, asa cum rezulta din documentele vremii, apare in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, alaturi de cel de slujitor si straja pamanteana, fara a se face o delimitare precisa intre ele. Procesul istoric al formarii si dezvoltarii societatii romanesti a impus existenta unor forte menite sa actioneze pentru mentinerea si restabilirea ordinii publice. Aceasta a constituit o preocupare constanta a domnitorilor si paturilor conducatoare de-a lungul timpului.

Ca organism destinat apararii ordinii publice, inca de la infiintarea sa, Jandarmeria este pusa in slujba mai multor ministere si institutii. De la aparitia ei, Jandarmeria a fost considerata arma de elita, fiindca Jandarmeria, in toate statele, este privita ca un corp din cele mai alese.

Legea Jandarmeriei din 1850 a constituit o lege de referinta, punand bazele aparitiei unei noi arme in Armata Romana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
27

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
88

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
18

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...