Înființarea Poliției Locale la Darabani a stârnit scandal în rândul populației

Înființarea Poliției Locale la Darabani a stârnit scandal în rândul populației

Darabaniul a dat în clocot după hotărârea de Consiliu Local, adoptată în cadrul ultimei ședințe ordinare, privind înființarea Poliției Locale a orașului, la nivel de birou, fără personalitate juridică, în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Edilul orașului Alin Gîrbaci își asumă  actualul proiect de hotărâre. Primarul orașului a precizat că în cadrul noului serviciu vor lucra 4-5 persoane competente care vor face muncă de teren, iar Primăria nu va depune un efort financiar suplimentar în acest sens.

”Am fost unul dintre inițiatorii proiectului de hotărâre care a dus în 2019 la desființarea Poliției Locale la Darabani. Eu nu sunt împotriva Poliției Locale ca și instituție ci am fost împotriva formei de atunci. Nu vreau să comentez calitatea oamenilor care erau angajați în trecut. Eu am propus proiectul de hotărâre, Consiliul Local a votat noua organigramă”, a declarat primarul Alin Gârbaci.

De asemenea, au fost reorganizate alte compartimente. Suplimentar a fost înființat și un Serviciu Local de Utilitate Publică cu rol în salubrizarea orașului.

În ceea ce privește nemulțumirea oamenilor care consideră o cheltuială inutilă dublarea  numărului de polițiști locali din noua structură, așa cum se precizează în proiectul de hotărâre ”un post pentru fiecare 1000 de locuitori”, Darabaniul fiind în prezent în evidența Institutului Național de Statistică cu 13099 de locuitori, o cifră mult mai mare decât numărul real al dărăbănenilor care locuiesc în prezent în orașul de pe malul Prutului, primarul a explicat: ”Ca să înființăm această structură, suntem obligați să o înființăm după parametrii legali. Asta nu înseamnă că vor activa la Primăria Darabani 13 angajați. Sub nicio formă. În funcție de banii de care dispunem, vom bugeta un anumit număr de posturi. Îmi doresc o Poliție Locală aplicată cu 4-5 persoane angajate care să facă muncă de teren, nu de birou. Nu am înființat Poliția Locală pe structura veche. Cei care nu și-au făcut treaba nu se vor mai întoarce. Pentru asta eu sunt garantul. Eu îmi doresc operativitate pe teren, îmi doresc ca cele 4-5 persoane angajate, una dintre ele cu capacitate de coordonare, nu neapărat un șef care să stea la birou. Vreau muncă de teren. Ordinea și disciplina în oraș se păstrează și cu ajutorul Poliției Locale, mai ales că legat de deșeuri sunt foarte multe probleme. Vor mai fi 2 sau 3 angajări maxim, dar nu venim cu un efort bugetar suplimentar”.

Primarul spune că a discutat deja cu 2 persoane din Primărie care să lucreze ca polițiști locali, iar noii polițiști vor avea un salariu net de aproximativ 2500 de lei, cu mult mai mic față de vechile lefuri ale oamenilor legii din cadrul Primăriei. De asemenea, edilul șef își dorește o nouă imagine pentru Poliția Locală a orașului, care ar urma să crească gradul de civilizație, și să impună respect. ”Doresc oameni operativi pe teren, cu un salariu mediu de 2500 de lei. Înainte aveau peste 4000 de lei în mână. Tot respectul pentru cei care aveau studii superioare, dar cu acei bani angajăm doi, două persoane cu studii medii dar destoinice, care să impună respect față de uniforma lor, și față de instituția Primăriei, până la urmă. Vom avea o structură cu oameni competenți, oameni care să impună respect în oraș, care să-și facă treaba așa cum trebuie, așa cum îi stă bine unui funcționar public sau unui polițist local. Înainte, din 6 polițiști locali, 5 erau prin baruri. Și aici, dărăbănenii au dreptate să fie nemulțumiți, dar garantez eu că nu se va mai întâmpla treaba asta. Noua structură a Poliției Locale își va face treaba. Punând în balanță avantajele și dezavantajele, în final vom fi pe plus” a conchis Alin Gîrbaci.

 

Spune-ne opinia ta