Încă un incendiu tacit la groapa „ecologică” de gunoi

Încă un incendiu tacit la groapa „ecologică” de gunoi

Groapa ecologică de gunoi din comuna Stăuceni, județul Botoșani, a înregistrat un nou incendiu, în noaptea de marți spre miercuri. De această dată, societatea suceveană Diasil, cea care administrează spațiul, a încercat să ascundă incidentul.

Numai că vestea a ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Botoșani, respectiv la Comisariatul de Mediu, care au verificat cele întâmplate.

Cauza, spun autoritățile, este autoaprinderea deșeurilor. Angajații Diasil au lichidat focul, izbucnit în profunzimea stratului de gunoi, iar reprezentanții au raportat instituțiilor competente abia după o zi.

Incidentul de marți spre miercuri nu a fost unul de proporții, însă ridică semne de întrebare, având în vedere că temperaturile și radiația solară nu mai pot fi invocate ca factori determinanți. Cauzele autoaprinderii ar putea fi legate direct de modul în care normele ecologice și de siguranță nu sunt tocmai respectate, câteva dintre exemple fiind ne-omogenitatea stratului, ne-selectarea și ne-distribuirea deșeurilor în funcție de tipul de material și de riscul prezentat.

Nu este prima dată când la groapa de lângă Victoria are loc un incendiu, iar Diasil întârzie cu raportarea. Inclusiv pe 10 septembrie a.c. deșeurile s-au „autoaprins”, iar conducerea  adminstratorului nici măcar nu a anunțat autoritățile, aflându-se despre acel eveniment abia după șase zile, când inspectorii au anchetat cauzele focului aprins patru zile mai târziu.

Pentru acea „uitare” din 10 septembrie, Diasil a fost amendată cu 130.000 de lei.

De cealaltă parte, în incendiul de pe 14 septembrie a.c., au ars zeci de tone de deșeuri, pompierii luptând cu flăcările peste 24 de ore.

Groapa a fost amenajată cu bani de la Uniunea Europeană, costând peste 143 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro, fiind aproape pe trei sferturi ocupată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
1

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
256

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
229

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...