Încă patru poduri vor lega România de Republica Moldova, unul este pe teritoriul județului Botoșani!

Evenimentul de la Chişinău a avut loc în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Scrioşteanu, şi a viceprim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Bolea.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat, vineri, la Chişinău, contractele pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, în valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA), a anunţat directorul general Cristian Pistol

Am semnat astăzi la Chişinău (Republica Moldova) contractele pentru proiectarea a încă 4 poduri noi peste râul Prut, în valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA): pod Stânca (România) - Costeşti (Republica Moldova), pod Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova), pod Fălciu (România) - Leca (Republica Moldova), pod Răducăneni (România) - Bărboieni (Republica Moldova)", a notat Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

 

Durata fiecărui contract pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, semnat între CNAIR şi compania Like Consulting, este de 12 luni, valoarea fiecărui contract este de 1,1 milioane de lei (fără TVA) iar finanţarea este asigurată prin bugetul de stat al României.

Cele patru noi poduri, care vor fi construite după finalizarea studiilor de fezabilitate, vor asigura creşterea capacităţii de transport dintre cele două state şi vor contribui la conectivitatea infrastructurii rutiere a Republicii Moldova cu România şi implicit cu reţelele de transport din Uniunea Europeană.

În plus, construcţia acestor poduri va contribui şi mai mult la apropierea economică a republicii Moldova de România şi de Uniunea Europeană, a scris şeful CNAIR.

„Anul acesta vom lansa în licitaţie şi contractul pentru proiectarea şi execuţia unui pod nou peste Prut, la Albiţa, care va avea patru benzi de circulaţie şi care va asigura conexiunea dintre infrastructura rutieră a României şi cea a Republicii Moldova. Proiectul va fi finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). La ora actuală avem în derulare şi contractul pentru construcţia ansamblului de poduri de la Ungheni care va asigurarea legătura dintre România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni), proiect finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2026, cel mai târziu. Tot în derulare sunt şi contractele pentru proiectarea necesară modernizării podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova) şi Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova). Finanţarea acestor contracte este asigurată prin Programul Transport 2021-2027", a adăugat Cristian Pistol, potrivit Digi24.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai mulți tineri au furat pepeni verzi și caise de pe o tarabă din Piața Mare! (Foto)

Monday, 14 July 2025

Polițiștii locali au sesizat pe camerele de supraveghere cum mai mulți tineri au furat fructe din Piața Centrală. Cei cinci botoșăneni au intrat în mod fraudulos în piață, esca...

​Setci și plase de pescuit, ridicate de polițiști de la Stânca! (Foto)

Monday, 14 July 2025

Polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat, o acțiune pe lacul de acumulare Stânca-Costești, în baza Planului de acțiune comun al Insp...

Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Ce venituri și datorii are șeful statului!

Monday, 14 July 2025

Președintele României, Nicușor Dan, și-a publicat declarația de avere pe site-ul Administrației Prezidențiale și a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, detalii privind f...