În pragul disperării: Grevă de avertisment la Botoșani cu zeci de poștași în stradă! (Foto, Video)

Poștașii din Botoșani au intrat, în această dimineață, în grevă de avertisment. Dacă nu le sunt acceptate revendicările, oamenii spun că de la 1 aprilie iau în calcul greva generală.

În situația în care se va ajunge la grevă generală, vor avea de suferit în special pensionarii și beneficiarii de ajutoare sociale, fiind afectat, deopotrivă, și sistemul judiciar, întrucât toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată sunt în sarcina angajaților Poștei Române.

Angajaţii Poştei Române primesc salariul minim pe economie, iar revendicările lor în cadrul negocierilor cu angajatorul constau într-o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere între 5 şi 10% a sporurilor de loialitate.

La Botoșani, au ieșit în stradă angajații din toate oficiile poștale. Oamenii transmit mesaje despre situația dureroasă în care se află, reclamând salariile mici, dar și condițiile grele de muncă.

Astfel că, pentru două ore, toți salariații din Botoșani au intrat în grevă de avertisment, de la ora 8.00 până la ora 10.00.

”Începând cu 31 ianuarie 2024 ne-a expirat contractul colectiv de muncă, am negociat cu conducerea companiei într-o perioadă de 45 de zile. Nu s-a ajuns la niciun consens, conducerea companiei nefiind de acord cu revendicările salariaților. Revendicări care afectează în primul rând salariații, marea majoritate a acestora fiind cu salariul minim pe economie, cu toate că cei din conducerea companiei au afirmat că toți salariații au peste 3000 de lei. Nu este adevărat. Avem colegi care au trimis fluturași și se poate vedea”, spune Constantin Ispir, președintele Filialei Botoșani a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.

”Suntem a doua armată, dar cea mai prost plătită”

Una dintre angajate spune că, după 33 de ani de poștă, numai în cadrul companiei, este plătită cu salariul minim pe economie.

”Merg acasă cu 2000 de lei, nu plătim nici facturile. Avem concedii de 3 sau 4 ani neefectuate, majoritatea avem restanțe de câte 100 de zile la concedii. Dacă ne luăm 5 sau 10 zile concediu, toată corespondența noastră rămâne nedistribuită. Când revenim din concediu, muncim câte două săptămâni pentru ce a rămas din urmă. Nu e corect. În pandemie s-a muncit, nu am avut niciun spor. Unii dintre noi nici nu au ieșit la pensie, au murit pe stradă din cauza stresului și a volumului de muncă foarte mare.

Nu avem echipamente, condițiile de lucru sunt mizere. Muncim pe ninsori, pe vreme vitregă, ar fi trebuit să avem grupă de muncă. Noi suntem a doua armată, dar cea mai prost plătită. Fie vânt, fie ploaie, fie călduri de 30 de grade, noi mergem de dimineață până seara. Nu suntem cum s-a declarat de către directorul companiei, pătura cea mai slab pregătită. Noi suntem chiar și psihologi, le ascultăm oamenilor și necazurile, și bucuriile…”, a spus una dintre angajate.

Salarii decente și condiții de muncă potrivite

În această dimineață, în județul Botoșani protestează aproximativ 300 de salariați. Sindicaliștii acuză că au existat și presiuni asupra salariaților, amenințări, pentru ca aceștia să nu intre în grevă.

”Se ia în calcul și o grevă generală, dacă revendicările nu vor fi acceptate. Cea mai importantă dintre revendicări face referire la creșterea salarială cu 400 de lei net pentru fiecare angajat al Poștei. Plus acordarea sporurilor de loialitate, în procent de 10%, 15% sau 25%. Acest spor, în momentul de față este de 10%, 12% și 14%. Așa s-ar face diferența între salariatul nou, cu minim pe economie, și angajatul care lucrează de o viață în acest domeniu. Sporul de loialitate trebuia acordat tuturor salariaților până în septembrie 2023”, mai spune Constantin Ispir, președintele Filialei Botoșani a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.

Dacă până pe 29 martie guvernanții nu iau nicio măsură, de la demiterea directorului general sau găsirea altor soluții, începând cu 1 aprilie angajații vor intra în grevă generală până când dolenațele le vor fi acceptate.

O grevă generală va afecta aproape jumătate din populaţia României, respectiv pensionarii, beneficiarii de ajutoare sociale şi justiţiabilii care au procese şi care ar trebui să primească citaţii.




















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Fără Târg de Crăciun la Botoșani, ne vom bucura doar de „instalații diferite”! (Galerie Foto)

astăzi, 08:15

În acest an botoșănenii nu vor avea parte de Târgul de Crăciun, ci doar de niște „instalații diferite”, după cum anunță municipalitatea. Asta în condițiile &icir...

Primele contre în ședința CJ din mandatul lui Iftime. Consilier: „Spre deosebire de alții eu mai și citesc” (Foto, Video)

Friday, 15 November 2024

Vineri dimineață, consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare convocate de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani. Ședința a avut ...

PSD pierde un om în Consiliul Local la Botoșani!

Friday, 15 November 2024

Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pierde un om în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Botoșani. Este vorba despre alesul Mircea Magdalena, care a depus jurăm&a...