Imagini din interiorul Muzeului de Istorie din Botoșani, aflat în reabilitare. În ce stadiu sunt lucrările! (foto, video)

Lucrările de reabilitare a Muzeului Județean de Istorie din Botoșani au fost demarate pe 1 martie 2023. Activitatea în momentul de față se desfășoară în clădirea unde este CEC Bank.          

Vineri la amiază a fost desfășurată o vizită pe șantierul Muzeului Județean de Istorie, care se află într-un amplu proces de reabilitare. Vizita a fost organizată de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, care asigură partea de cofinanțare a lucrărilor, fiind invitați și reprezentanții mass-mediei.

Dirigintele de șantier a declarat în cadrul vizitei că în momentul de față se lucrează la șarpantă, se înlocuiesc elementele deteriorate și refacerea învelitorului și tot ce ține de lucrările exterioare, pentru a putea fi finalizate până la venirea sezonului rece.

Constructorul care a câștigat licitația este S.C. Smeogal Construct S.R.L. din Iași. Dirigintele de șantier a declarat că lucrările în momentul de față se află într-un stadiu al execuției de 60 – 65%.

Se lucrează la șarpantă, înlocuirea elementelor deteriorate și refacerea învelitorului și la fațada exterioară (...) Per total în momentul acesta suntem undeva la 60 – 65% din stadiul de execuție al lucrărilor”, a declarat reprezentantul firmei care a câștigat licitația lucrării.

Lucrările se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni, acum fiind deja jumătatea perioadei preconizate de finalizare a lucrărilor. Astfel, constructorul își dorește să închidă șantierul mai repede, însă spune că urmează o etapă foarte importantă și migăloasă, de aceea nu crede că vor preda amplasamentul mai devreme decât perioada contractuală.

Sigur, ne dorim să predăm mai repede lucrările, dar urmează o etapă foarte importantă ce presupune restaurarea componentei artistice. Asta înseamnă pictură, candelabrul din sala oglinzilor, tot ce înseamnă caricaturi și ornamente”, a adăugat reprezentantul firmei S.C. Smeogal Construct S.R.L.

Deși aceștia spun că lucrările au fost realizate în proporții de 65%, din imagini putem observa că încă se execută lucrări la exteriorul clădirii și în interior mai este mult de muncă. Mai ales când vorbim de partea artistică, lucrări care durează cel mai mult, deoarece necesită o atenție deosebită.




Clădirea datează din anul 1906, ceea ce înseamnă că are peste 100 de ani de vechime. Cu toate acestea, constructorul spune că atunci lucrările au fost realizate foarte bine.

„Este o structură clasică a tehnologiei de atunci, când constructorii erau foarte buni pe astfel de clădiri, cu materialele pe care le aveau la momentul respectiv, dar știau să le folosească. După cum vedeți, după o sută de ani sunt fără probleme. Nu am găsit zidărie afectată, degradată”, a completat constructorul.

Printre noutățile de care clădirea va beneficia se numără lifturile, mai multe săli de expoziție și panourile fotovoltaice.

„Bugetul este asigurat atât de Compania Națională de Investiții, cât și din bugetul propriu al Consiliului Județean. Ca elemente de noutate avem cele două lifturi, creșterea spațiului de expoziționare de la 17 săli de expoziție la 23, partea de ateliere de creație și săli multimedia, iar mansarda a fost înălțată acolo fiind toate birourile administrative, iar ultimul element face referire la montarea panourilor fotovoltaice pe laterala acoperișului”, a declarat Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de 36 de luni. Vor trebui consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, vor fi consolidați șpaleții cu bolți de la demisol, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată și realizarea unor cămășuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe fața interioară a bolților de la demisol. Se va interveni și se vor reface tencuiala, finisajele, dar și elementele decorative.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.

Scurt istoric despre clădirea în care funcționează Muzeul Județean de Istorie al județului Botoșani

Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național.

Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început abia în martie 1905.

La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Clădirea emblemă a municipiului Botoșani, aproape de finalizare! Cosmin Andrei: „O lansare a Teatrului Mihai Eminescu într-un mod grandios” (foto, video)

Tuesday, 17 September 2024

O nouă vizită pe șantierul de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc, marți la amiază. Au participat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care a fost în...

Părintele Ioan Alupoaiei, condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale! ÎPS Teofan: „Poate Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie” (foto, video)

Monday, 16 September 2024

Comunitatea creștină și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți și apreciați preoți din municipiul Botoșani. Peste 300 de botoșăneni au venit la Biserica „Izvorul Tămăduir...

Noul prefect de Botoșani a depus jurământul de credință. Nechifor: „Îmi doresc să nu vă înșel așteptările” (foto, video)

Friday, 13 September 2024

Decizia de a-l numi în funcția de prefect al județului Botoșani pe Dan Nechifor a fost luată în ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024. La două zile de la nu...