Guvernul a dat unda verde sefilor de institutii sa faca disponibilizari si sa taie din salarii

Guvernul a dat unda verde sefilor de institutii sa faca disponibilizari si sa taie din salarii

Conducătorii autorităţilor şi instutuţiilor publice pot trece la "renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activităţii prin reducerea numărului de posturi, pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobat", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a guvernului.
 
Măsura îi vizează şi pe angajaţii de la stat care au semnat cu angajatorii contracte colective de muncă şi poate fi aplicată din luna februarie, de când se aplică ordonanţa adoptată luni de Executiv.

Astfel, "pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, până la împlinirea termenelor contractelor colective de muncă, conducătorul autorităţilor şi instituţiilor (...) va proceda, după caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activităţii prin reducerea numărului de posturi, în condiţiile legii", se arată în "ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora precum şi alte măsuri în domeniul bugetar", obţinută de NewsIn.

Ordonaţa ce impune normele de aplicarea a Legii unitare a salarizării prevede la articolul 4 că drepturile salariale ale angajaţilor vor fi stabilite de conducătorul instituţei, cu avizul ordonatorului principal de credite pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate.

Actul normativ impune, de asemenea, renunţarea la contractele colective de muncă (CCM) şi la salariile de merit, începând cu 2010.

"Salarizarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice care şi-au schimbat regimul de finanţare, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, din instituţii finanţate integral din venituri proprii în instituţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, se realizează potrivit prevederilor contractelor colective de muncă legal încheiate, până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate, în limita cheltuielilor de personal aprobate", se arată în Ordonanţă.

După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă, angajaţii vor fi "reîncadraţi pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz".

"Cuantumul individual al drepturilor salariale, inclusiv al sporurilor (...), se stabileşte de conducătorul instituţiei sau autorităţii publice, astfel încât să se asigure încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, cu avizul ordonatorului principal de credite", potrivit documentului.

Totodată, salariile de merit - stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde şi în anul 2010 - urmează a fi introduse în salariul de bază "până la expirarea perioadei pentru care au fost acordate".

"După această perioadă, vor fi recalculate în mod corespunzător salariul de bază şi celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileşte. În toate cazurile, în salariul de bază al funcţiilor de conducere este inclusă indemnizaţia de conducere", se mai arată în ordonanţă.
 

 

 

 

 

capital.ro

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
779

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
186

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
472

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...