Reorganizarea Antifraudei pe structuri județene, care să funcționeze în paralel cu actualele structuri regionale, prevăzută în legislație să intre în vigoare de la 1 iulie, a fost abrogată prin ordonanță de urgență adoptată de către Guvern.
Structurile județene ale Antifraudă au fost pregătite încă din luna mai, cu oameni alocați pe posturi. Având în vedere decizia din 30 iunie, structurile județene pregătite pentru operaționalizare de la 1 iulie încetează să existe.
Reorganizarea nu ar fi presupus suplimentarea numărului de angajați sau a celui de posturi de conducere, ci alocarea pe fiecare județ, în funcție de mărime, a unuia sau mai multor structuri tip serviciu (în jur de 10 oameni cu un șef) care în prezent sunt arondate la regională.
"Direcția generală antifraudă fiscală din cadrul ANAF își va păstra organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional, potrivit ordonanței de urgență adoptată de guvern în ședința de astăzi. Astfel, motivat de principiile stabilite în Programul de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR-Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților 2025 – 2028, pentru care s-a obținut încrederea Parlamentului României, sunt abrogate prevederile prin care urmau să se operaționalizeze, începând cu data de 1 iulie 2025, structurile antifraudă teritoriale județene. Totodată, a fost abrogată și reglementarea ce viza reorganizarea direcțiilor regionale antifraudă fiscală pentru a asigura funcționalitatea și operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene. Măsura este necesară pentru a asigura o coordonare strategică și pentru a preveni evaluările locale care nu iau în considerare viziunea de ansamblu asupra analizei de risc. Totodată, având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor publice, s-a avut în vedere menținerea structurii existente, pentru a evita costurile administrative suplimentare semnificative care ar fi fost generate de operaționalizarea unor structuri la nivel județean, inclusiv de înființarea unor noi posturi de conducere sau execuție la nivel județean", potrivit unui anunț al Guvernului.
Termenul de 1 iulie era al treilea stabilit de Guvern pentru activarea structurilor județene, după ce termenul decis inițial, de 1 ianuarie, a fost amânat pentru 1 martie, iar apoi pentru 1 iulie. Abrogarea de acum a prevederilor referitoare la județene pune capăt acestui demers.
Antifrauda operează cu 8 structuri regionale, dar fără structuri în județe. Operaționalizarea structurilor județene ar fi lăsat regionalele cu un rol de coordonare a acțiunilor mai ample și a resurselor, potrivit Profit.ro.
Structura actuală a regionalelor Direcția Regională Antifraudă
București: București și județul Ilfov
Direcția Regională Antifraudă Suceava: județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
Direcția Regională Antifraudă Constanța: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
Direcția Regională Antifraudă Alexandria: județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
Direcția Regională Antifraudă Târgu Jiu: județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
Direcția Regională Antifraudă Deva: județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
Direcția Regională Antifraudă Oradea: județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
Direcția Regională Antifraudă Sibiu: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu