Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administrației locale propus de Guvern.
Guvernul va propune descentralizarea activităţii organizării jocurilor de noroc, astfel încât autoritatea locală, în speţă primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează sau nu efectuarea acestei activităţi de jocuri de noroc pe raza localităţii pe care o gestionează, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a prezentat vineri, la Palatul Victoria, alături de premierul Ilie Bolojan, o serie de măsuri avute în vedere de Guvern, care vor face parte dintr-un pachet de reformă a administraţiei locale.
„Vom propune o simplificare a procedurilor de descentralizare, astfel încât să existe posibilitatea, într-un termen cât mai rapid posibil, să predăm atribuţii de la nivelul administraţiei publice centrale către nivelul administraţiei publice locale, împreună cu resursele financiare aferente şi, unde este cazul, şi cu imobilele care însoţesc aceste atribuţii. Aceasta este partea generală pe modificarea Codului administrativ, pe procedura de descentralizare. O măsură specifică pe care o propunem în acest pachet este aceea referitoare la descentralizarea activităţii organizării jocurilor de noroc, astfel încât autoritatea locală, în speţă primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, îşi doreşte, sau nu autorizează, nu îşi doreşte efectuarea acestei activităţi de jocuri de noroc pe raza localităţii pe care o gestionează", a declarat Cseke Attila, potrivit publicației Știrile ProTv.
De asemenea, autoritatea locală poate decide, în cazul în care răspunsul este afirmativ, amplasarea acestor activităţi de jocuri de noroc pe o anumită zonă, pe anumite străzi pe care le identifică după nevoia şi interesul local, a precizat ministrul.
El a adăugat că, de asemenea, autoritatea locală poate să decidă instituirea unei taxe speciale, anuale, care se va plăti de către operatorul licenţiat pe jocuri de noroc care îşi desfăşoară astfel activitatea.
„Conform procedurii, în 30 de zile de la notificarea de la operatorul licenţiat că doreşte să deschidă o asemenea activitate, autoritatea locală va putea decide, va da un acord sau un refuz ", a completat Cseke Attila.
În ceea ce priveşte activităţile care se desfăşoară în prezent, va fi instituit un termen tranzitoriu de şase luni, a explicat ministrul.
„În aceste şase luni de zile cei care desfăşoară aceste activităţi vor trebui să ceară acceptul autorităţii locale. Dacă există acceptul autorităţii locale, activitatea poate continua în condiţiile legii. Dacă acest accept nu va exista, va exista un refuz, atunci activitatea nu se va mai desfăşura pe raza localităţii respective. Este o măsură de descentralizare, este o măsură prin care autoritatea locală, comunitatea locală poate să decidă dacă are nevoie, are un interes de a avea o asemenea activitate pe raza localităţii şi, evident, să impună o taxă specială. Dacă nu există acest interes, atunci poate împiedica practic această activitate", a declarat Cseke Attila.