FC Botoșani primește întregul buget pentru sport al municipalității, deși s-a încercat corectarea regulamentului de finanțare

Întreaga finanțare nerambursabilă alocată de autoritățile locale pentru susținerea activității sportive a fost revendicată de Asociația Fotbal Club Botoșani. Pentru obținerea sprijinului în valoare de 800.000 de lei sau a unei părți din aceasta au fost depuse șase solicitări, însă evaluarea proiectelor a condus la excluderea celorlalte organizații.

Conform proiectului de hotărâre adoptat săptămâna trecută de Consiliul Local (CL), Asociația Sportivă „Ecologistul a solicitat 47.444 de lei, Clubul Sportiv „Real Taekwondo Team” a cerut 82.200 de lei, Asociația „Brilliant Taekwondo Sporting Club” a cerut 80.000 de lei, Asociația Județeană de Atletism a pretins 42.360 de lei și Clubul Sportiv „Dante” a solicitat 305.728 de lei. Niciuna dintre organizațiile enumerate nu a primit fonduri.

Situația a fost anticipată și putea fi evitată, dacă s-ar fi aprobat amendamentele propuse în ședința ordinară anterioară de consilierii locali USR, Marcel Gheorghiță și Raluca Curelariu. Reglementările vizau perioada de desfășurare a concursului de proiecte și acordarea finanțării până în limita de 50% din bugetul total către un beneficiar unic.

„Am să încerc să fiu cât mai scurtă. Vorbim de două chestiuni. În primul rând, acest proiect prin care acordăm finanțare nerambursabilă societății civile este bun, doar că el demarează foarte, foarte târziu în timpul anului, drept dovadă suntem în august și încă nu a demarat procedura. Anul trecut am avut o problemă au rămas bani necheltuiți pentru că nu s-au mai încadrat în termenele legale să cheltuie banii. Printr-unul din amendamente solicităm ca demararea acestui concurs de proiecte să înceapă în maxim 60 de zile calendaristice de când avem aprobat bugetul municipiului Botoșani, că să nu mai ne trezim în octombrie că noi încă nu ne-am făcut partea asta, ăsta este un amendament. Practic, doar clarificăm când are loc acest concurs de proiecte”, a explicat atunci Raluca Curelariu.

Alesul municipal a amintit de situația identică petrecută anul trecut, când Clubul Sportiv „Magnum” a revendicat întreaga finanțare nerambursabilă, în valoare de 1 milion de lei.

„Vă aduceți aminte cu toții foarte bine că am devenit faimoși în presa națională pentru că, în cadrul altei acordări de finanțare, cei de la handbal au luat toată finanțarea de 1 milion de lei. Propunerea dumneavoastră, domnul Maxim, prin proiectul în sine, ați cerut să eliminăm limitarea legată de ponderea pe care o are fiecare solicitant în bugetul total. M-am uitat pe beneficiarii de anul trecut. Pe sport, au fost 6 beneficiari. Unul dintre ei au avut un punctaj net superior. Dacă eliminăm cu totul această pondere maximă din bugetul pe domeniu, riscăm să pățim cum am pățit anul trecut la handbal, și un singur solicitant să ia toți banii, drept pentru care am făcut un amendament și am spus așa: un solicitant să poată lua maxim 50%. Avem 1 milion, să nu poată veni oricine să ia 1 milion și atât, să poată lua, dar jumătate, ca să putem încuraja diversitatea, să avem mai multe cluburi sportive sau persoane fizice care să vină să facă acțiuni, pentru că dumneavoastră poate vă place fotbalul, alții preferă tenisul, unii vor volei, și atunci să avem diversitate. Astea sunt cele două amendamente, unul reglează termenul pentru care putem face această procedură, și al doilea reglează ponderea maximă a unui proiect în domeniu. (...) Dacă eliminați ponderea, o să ne trezim cu un singur câștigător, și foarte multe cluburi vor pierde”, a mai arătat Raluca Curelariu.

Primul amendament al consilierilor USR a fost respins cu 9 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 8 abțineri. Amendamentul privind impunerea unei plafonări de 50% a fost respins cu 6 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 12 abțineri.

 

Spune-ne opinia ta