După 11 ani, lucrările la sistemul de alimentare cu apa a comunelor Vorona și Tudora vor fi finalizate în toamna acestui an

După 11 ani, lucrările la sistemul de alimentare cu apa a comunelor Vorona și Tudora vor fi finalizate în toamna acestui an

O investiție începută în urmă cu 11 ani este aproape gata, după o luptă de convingere cu ministerele din România, purtate mai bine de un deceniu de administrațiile locale din două comune din sudul județului Botoșani.

Vorbim despre proiectul numit “Sistem de alimentare cu apa a comunelor Vorona și Tudora”, proiect început în 2009 prin PNDL, pentru care liderii administrațiilor locale au făcut zeci de intervenții în toată această perioadă, fiind necesare și zeci de intervenții din partea parlamentarilor din județ, un proiect care acum se află pe ultima sută de metri în execuție.

După cum a anunțat primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan, cel mai târziu în luna octombrie a acestui an, lucrările la acest proiect vor fi finalizate.

Valoarea totală a investiției a ajuns la 18.472.153,24 lei, o sumă mult mai mare decât cea estimată inițial, dar care vine și ca urmare indexărilor anuale ale valorilor construcției și chiar a intrării în insolvență a unuia din constructorii care au fost angajați în execuția acestei lucrări.

“Proiectul este foarte mare și a fost foarte greu cu finanțarea. O perioadă chiar nu am primit nici un leu pentru execuție, ceea ce a determinat inclusiv reluarea procesului de autorizare a lucrărilor. Mai mult, constructorul, Tehnc Asist, s-a ascuns în insolvență, și atunci a trebuit ca tot proiectul să fie luat iarăși de la capăt, iar toate lucrurile recalculate. Am avut multe încercări cu acest proiect, dar în momentul de față lucrarea este contractată și lucrurile au prins contur. Am ajuns la un procent de realizare de 90% din lucrări, iar constructorul a dat garanții că lucrarea va fi gata în toamnă, în luna octombrie a acestui an”, ne-a spus primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.

Sistemul de alimentare cu apa a comunelor Vorona și Tudora este realizat cu aducțiune directă de la stația cu alimentare de la Bucecea, iar lucrarea este concepută pentru a permite racordarea la această rețea pentru încă două comune, respectiv Corni și Vlădeni.

În paralel, lucrările la stația de epurare sunt deja terminate, în timp ce administrația locală a pornit deja și lucrările de realizare a rețelei de canalizare.

Sistemul de alimentare va asigura pentru început apa necesară la aproximativ 7500 de oameni din Vorona și peste 6000 în Tudora, iar în timp va asigura și necesarul de apă pentru Corni și Vlădeni.