Doar ”apa” a tulburat liniștea ședinței Consiliului Județean Botoșani (foto, video)

În ședința de luni, 27 noiembrie 2023, au fost aprobate peste 12 Hotărâri ale CJ Botoșani, cu majoritatea voturilor consilierilor județeni.

 

Doar ”apa” a tulburat liniștea ședinței Consiliului Județean Botoșani (foto, video)

Consiliul Judeţean Botoşani, întrunit în şedinţă ordinară în data de 27 noiembrie 2023, a aprobat rectificarea bugetului propriu județean cu suma de 399 mii lei atât la partea de venituri cât și la partea de cheltuieli pe anul 2023, precum și rectificarea bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii cu suma de 117 mii lei atât la partea de venituri cât și la partea de cheltuieli, pe anul 2023.

Măsuri pentru evitarea închiderii depozitului ecologic județean de depozitare a deșeurilor de la Stăuceni

În cadrul aceleași ședințe, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de investiții ”Lucrări de intervenție în primă urgență pentru consolidarea și punerea în siguranță a depozitului de deșeuri din cadrul CIMD Stăuceni, județul Botoșani”.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici a precizat că, în justificarea necesității și oportunității realizării acestui proiect de investiții, se au în vedere următoarele aspecte:

- realizarea proiectului investițional reprezintă un demers de respectare a prevederilor legale privind implementarea concluziilor și recomandărilor din expertiza tehnică efectuată pe acest amplasament;

-  necesitatea de a evita o amenințare iminentă cu un prejudiciu în zona limitrofă CIMD Stăuceni, respectiv evitarea contaminării apelor subterane și de suprafața cu levigat, ca urmare a alunecărilor de teren cauzate de eroziuni de teren în adâncime;

 - adoptarea de acțiuni și măsuri cu caracter pro-activ, pentru evitarea distrugerii bunurilor publice ale județului, singurul depozit ecologic regional;

-  evitarea închiderii depozitului ecologic județean de depozitare a deșeurilor.

Consiliul Județean ”împrumută” cu bani  DGASPC Botoșani

Consiliul Județean Botoșani a primit din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoșani solicitarea de modificare a Hotărârii Consiliului Județean Botoșani nr. 158 din 31.10.2019 privind aprobarea Proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani” şi a contribuţiei financiare a Consiliului Judeţean Botoşani necesară implementării acestui proiect, întrucât a fost modificată durata de implementare de la 48 luni (16.12.2019 - 30.11.2023) la 60 luni (16.12.2019 -30.11.2024). 

Proiectul, cofinanţat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, ”își propune înființarea a 3 servicii sociale (un centru de zi și două locuințe protejate) prin care să se asigure îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate, dezinstituționalizarea a 20 de persoane din centrele rezidențiale și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, concomitent cu oferirea alternativelor de sprijin pentru viață independentă și integrarea în comunitate”, a precizat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Suma necesară pentru implementarea proiectului  “Dezvoltarea serviciilor sociale furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani” este de 1.329.587,86 lei și  va fi asigurată din bugetul propriu județean, prin DGASPC Botoșani. Ulterior, suma va fi recuperată de către DGASPC Botoșani, din fonduri nerambursabile specifice proiectului și va fi pusă la dispoziția Consiliului Județean Botoșani.

Consilier județean nou, a depus jurământul                                                                 

În cadrul ședinței de Consiliu Județean, a mai fost aprobată noua componență a  Comisiei pentru administraţia publică locală, juridică, disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cooperare, parteneriate şi fonduri europene, în sensul înlocuirii domnului Hrimiuc Liviu cu domnul Zlei Dimitre-Cătălin, care a și depus jurământul în calitate de consilier județean.

Măsuri urgente la Nova  Apaserv, demiterea conducerii

La finalul ședinței, reprezentanții USR au citit în plen un memoriu, aferent petiției ”Schimbă apa!”, prin care s-a solicitat luarea de măsuri urgente pentru salvarea situației generate de Nova Apaserv, inclusiv demiterea actualei conduceri.                                                                   

Raluca Curelariu, reprezentantul USR Botoșani a arătat că ”societatea Nova Apaserv nu e în stare să asigure minimul de servicii pentru care există. Apa nu are presiune, întreruperile sunt la ordinea zilei, pierderile pe rețea sunt imense, intervențiile lor lasă zeci de gropi în oraș cu lunile. Mai mult, Nova Apaserv cheltuie bani cu duiumul pe prostii, de genul 140.000 lei pe an pentru mentenanță calculatoare. Au de unde. Plătim noi pentru prostia, incompetența și bătaia lor de joc”, a atras atenția Raluca Curelariu.

”Solicităm schimbarea conducerii Nova Apaserv și măsuri urgente pentru salvarea oamenilor care au ajuns la exasperare din lipsa apei curente!”, a mai arătat Raluca Curelariu.

În replică, consilierul județean Sergiu Marian a afirmat, referindu-se la memoriul prezentat de Raluca Curelariu, că ”este un memoriu foarte amplu și informațiile provin, probabil de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat nimic, probabil că este și frustrat. Dumneavoastă nu ați venit cu o propunere, ați venit cu informații din interiorul acestei societăți. Cei care v-au dat aceste informații, vă întreb eu pe dumneavoastră, au făcut ceva ca să schimbe, să nu se ajungă la asta?”

 






 

 

Spune-ne opinia ta