Directorul unei instituţii din Botoşani, găsit incompatibil de ANI
UPDATE!

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat marţi că a depistat noi cazuri de incompatibilitate, printre acestea fiind şi cel al directorului unei instituţii botoşănene.

Este vorba de medicul Gabriel Vasile Ştefan Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, fost director al instituţiei omonime din Brăila.

Potrivit inspectorilor de integritate, în perioada 6 iulie 2015 – 18 ianuarie 2016, Gabriel Vasile Ştefan Ciochină a deținut simultan funcția de Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Brăila și pe cea de medic stomatolog la S.C. S&G Dent S.R.L., încălcând astfel dispozițiile legale.

Potrivit ANI, directorul DSP Botoşani a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În replică, Gabriel Vasile Ştefan Ciochină susţine, pentru Ştiri.Botoşani.Ro, că nu a primit nicio notificare în acest sens.

"Ştiu de aceste demersuri ca urmare a unui control realizat de Corpul de Control al ministrului sănătăţii la Brăila, în anul 2015, însă am făcut trimitere la Legea Sănătăţii care arată că funcţionarii publici, angajaţi ai Ministerului sau ai Direcţiilor de Sănătate Publică, pot să-şi desfăşoare activitatea profesională cu respectarea unor condiţii, condiţii pe care eu le-am respectat şi le-am arătat acest lucru prin documentaţia pe care le-am trimis-o atunci, dar la care nu am mai primit niciun răspuns. Bineînţeles că voi contesta decizia ANI", spune directorul DSP Botoşani.

Norma legală încălcată: art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului".

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]".

"Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

 

Spune-ne opinia ta